Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla bör tala väl om ”plugg”

Roger Haddad undrar den 15 januari om jag missat budskapet i hans skolartiklar. Nej, visst inte. Upprepning och repetition sägs ju vara kunskapens moder och Roger Haddad lever minsann som han lär.

Annons

Däremot undrar jag, om Haddad har läst min artikel? Där sägs inte ett ord om ”flumskolan”. Om jag någon gång har använt mig av epitetet, så har det gällt den socialdemokratiska varianten.

Inte heller har jag med ett ord anmärkt på nuvarande regerings reformer och åtgärder. Annat än att jag har påstått, att dessa åtgärder inte får avsedd effekt, om inte mottagarna av reformerna är beredda att ta dem till sig.

Udden riktades här mot föräldragenerationerna. Att 15 procent av de unga enligt Pisa-rapporten tycker att skolan är bortkastad tid är inte enbart skolans fel. ”Som de gamla sjunga, kvittra de unga”, säger ordspråket.

Om jag inte varit tillräckligt tydlig i den saken, hänvisar jag till en debattartikel i Svenska Dagbladet den 15 jan, skriven av Jan Jönsson, rektor i Norsborg, Norra Botkyrka. Han beskriver hur barnen åker med på föräldrarnas semestrar under terminstid med eller utan rektors medgivande.

Likaså hur föräldrar ringer rektor och klagar över lärarnas reaktion på ”småsaker”, när deras barn upprepat kommer 20-30 minuter för sent till dagens lektioner.

Jag påpekade också att attitydförändringar är svåra att åstadkomma. Betydligt lättare att på den politiska arenan stifta lagar, inrätta kommissioner, myndigheter och rapportsystem.

Men en nation som praktiskt taget mangrant lärt sig att källsortera soporna, och med en generation av unga, vuxna och medelålders som hängivet ägnar sig åt träning alla tider på dygnet, ja där borde det inte vara omöjligt att nå resultat med opinionsskapande genom politik och medier i frågan om skola, utbildning och bildning

Om detta skrev jag i min artikel. I sin replik svarar Haddad på detta med de två sista raderna: ”Elever och föräldrar har också ett jättestort eget ansvar” Det var allt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons