Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla elever ska med - på riktigt

Annons

Socialdemokraternas ordförande och vice ordförande i utbildningsnämnden skriver den 27 februari att folkpartiets skolpolitik präglas av reaktionära stämningar. Annelie Lahti och Lars-Evert Larsson ger inga förslag på hur vi ska avskaffa dagens socialdemokratiska sorteringsskola. Tvärtemot vad som hävdas i artikeln så har folkpartiet aldrig kritiserat lärarnas arbete. Däremot har vi sagt att lärarnas arbetssituation måste bli bättre, att vi vill ha team i skolan så att lärarnas kan koncentrera sig på sitt pedagogiska uppdrag, medan skolhälsovården rustas upp för att möta andra behov hos eleverna.

Folkpartiet tar skolfrågan på allvar. Studier visar att Västeråselevernas resultat på gymnasiet är sämre än riket. Elevernas kunskaper är sämre i engelska, matematik och svenska. Inte sällan finns det en koppling mellan elevernas resultat i gymnasiet och den grundskola de kom ifrån.

Vi efterfrågar alltid en diskussion och åtgärder efter varje rapport vi får. Men socialdemokraterna flyr problemet och lägger allt till handlingarna. Många av de elever som går på dessa grundskolor har invandrarbakgrund.

Vi stöttar de extrasatsningar som görs till skolor som har många elever i behov av särskilt stöd samt har utmaningen att skola in elever som inte bott så länge i Sverige.

Elever som påbörjar gymnasiet utan tillräckliga förkunskaper får det tufft. Inte sällan leder det till omval av program, att eleven går om ett år eller att helt avbryter studierna. Men socialdemokraterna låter elever komma in trots obehörighet. Är detta socialdemokraternas recept när de säger att "alla ska med"?

Socialdemokraterna gillar inte förslaget att beslagta mobiltelefoner som stör ordningen i skolan. Jag tolkar det som att ni tycker att det är acceptabelt att det ringer i mobilen under lektionerna. Ni vill inte att en elev ska tvingas lämna klassrummet om den gjort något eller få kvarsittning.

Folkpartiet tycker att detta är en självklarhet - varför ska en stökig elev tillåtas förstöra studiemiljön för 25 andra elever? Möjligheten att få kvarsittning bör återinföras, den har tagits bort av socialdemokraterna.

Lärarkåren har knappt några instrument kvar trots att de både ska vara pedagoger och ha ett uppfostringsansvar. Den borgerliga alliansen har presenterat en gemensam skolpolitik. Men vad vill socialdemokraterna göra åt ordningsproblemen i skolan? Vi har fortfarande inte sett några förslag.

Folkpartiet vill inte lura in eleverna på gymnasiet och låta dem misslyckas där.

Vi vill ge tidigare betyg, skriftliga omdömen från årskurs ett, stärka kommunikationen mellan skolan och hemmet. Vi vill erbjuda eleverna ett extra grundskoleår om det behövs. Våra åtgärder är till för att inte upptäcka stödbehovet först i årskurs åtta, som ofta är fallet i dag.

Vi vågar ta debatten. Nu utmanar jag socialdemokratiska politiker fram till valdagen - väljarna ska veta att det finns ett alternativ till dagens socialdemokratiska sorteringsskola.

Roger Haddad

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons