Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla vill vi vara någon

Annons

Ett tecken i tiden är fixeringen vid det yttre. Tydligast är det inom nöjesbranschen, där det mest påtagliga blivit det avtagliga, det vill säga avklädning näst intill sista klädtrasan. Allt för att visa den egna kroppens företräden och bli en begapad kändis.

Typisk var en ung man jag hörde intervjuas. Jag vet inte om han någonsin använt avklädningstricket, men kändis ville han bli. På intervjuarens fråga "för vad", hade han inget svar. Han ville rätt och slätt bli kändis för att folk skulle veta vem han var ute i folkvimlet. Inga ambitioner, ingen längtan efter att uträtta något av bestående värde, utan bara detta yttre kändisskap.

Fixeringen vid det yttre och glittret från nöjesbranschen har naturligtvis spritt sig och lockar framför allt yngre människor. Men hur går det för dem som inte tycker sig ha

några yttre företräden att visa upp? Pojkar med klena muskler och flickor som inte anser sig nog slanka? Ja, faran är förstås att pojkarna faller för frestelsen att använda anabola steroider, och att flickorna svälter sig så gott som till döds. Många av de här ungdomarna är förståndiga men saknar tillräcklig kraft att stå emot kamrattryck och inflytandet från massmedier.

Hur kan vi hjälpa dem alla? Av erfarenhet vet jag att ungdomar ogärna vill bli hjälpta. De vill klara sig själva, och det är en i grunden sund inställning. Men hur skall vi utan att såra och verka beskäftiga visa att människan inte enbart är utsida?

Alla vill vi vara någon och få vårt jag bekräftat av andra, även om behovet växlar allt efter styrkan hos våra egon. Men det är inte det saken gäller, utan på vilket sätt det skall ske.

Olle Hedberg

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons