Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla yrken kräver inte samma förkunskaper

Annons

Socialdemokraternas Anneli Lahti och Lars-Evert Larsson försöker den 14 januari göra allt för att dölja en havererad skolpolitik. Detta genom att misstänkliggöra oss i folkpartiet för att vilja skapa olika klasser i samhället genom att inte ställa samma teoretiska krav på alla gymnasieprogram.

Alla som går gymnasiet behöver inte gå vidare till högskolan som socialdemokraterna tycks tro. Det är också bättre att fler slutför sina gymnasiestudier i stället för dessa massavhopp som nu sker. Gymnasieskolan byggdes ut kraftigt i början av 1990-talet.

Socialdemokraternas ambition att fler ska läsa på högskolan förvandlades till ett tvång för alla elever att läsa in behörighet till högskolan. Det innebar att alla utbildningar blev treåriga och att även yrkesutbildningarna teoretiserades kraftigt.

Många elever på gymnasiet är inte intresserade av att läsa på högskolan. De borde därför inte tvingas att läsa högskoleförberedande teori, utan borde få ägna mer tid åt yrkesämnen. Att det inte fungerar så i dag har gjort att var fjärde gymnasieelev hoppar av. De slutför inte gymnasiet. Och av dem som slutför gymnasiet, blir var tionde ändå inte godkänd för högskolestudier för att de har för låga betyg. Även detta är att beteckna som ett misslyckande.

Arbetarpartiet socialdemokraterna tycks tro att allt är frid och fröjd om vi alla blir akademiker. Men verkligheten blir i stället att ungdomar hoppar av gymnasiet och går ut i arbetslöshet. Ungdomsarbetslösheten i Västerås är skyhög. Kan Lahti och Larsson rakryggat påstå att den socialdemokratiska gymnasieskolan inte är en sorteringsskola när så många ungdomar antingen hoppat av eller gått ut utan godkända betyg? Och utan utbildning kommer dessa ung-domar inte långt på arbetsmarknaden.

Folkpartiet vill införa olika gymnasiealternativ. Det bör finnas tre typer av gymnasieprogram: studieförberedande program, yrkesförberedande program och lärlingsprogram. Bara studieförberedande program ska automatiskt ge allmän högskolebehörighet. De elever som går yrkesförberedande program och lärlingsprogram ska kunna läsa in högskolebehörighet i efterhand om de önskar. Bland de yrkesförberedande programmen finns tvååriga program som komplement till de treåriga.

En gymnasieexamen bör införas med tre inriktningar: De studieförberedande programmen ska leda fram till en studentexamen som ger behörighet till högskolan. De yrkesförberedande programmen ska leda fram till en yrkesexamen som ska hjälpa dem att få kvalificerade yrken som inte kräver högskolestudier. Lärlingsprogrammen ska leda till en lärlingsexamen och ska till stor del genomföras ute på arbetsplatser.

Så länge vi har en socialdemokratiskt styrd skola måste vi komma med förslag till lösningar. I väntan på en mer anpassad gymnasieskola vidhåller vi kravet på att ge elever chansen att följa ett yrkesinriktat program som är anpassad direkt för arbetsmarknadens behov. Vi välkomnar de initiativ som tagits för yrkesutbildningarna i Västerås, men anser fortfarande att det är fel att dessa måste leda till högskolebehörighet. Det är just detta moment som många elever inte klarar av.

Majoriteten har nyligen infört en slags yrkesutbildning som folkpartiet länge efterfrågat och som inte leder till högskolebehörighet. Dessvärre är det endast de obehöriga eleverna från grundskolan som är kvalificerade att söka dessa utbildningar

Roger Haddad

Agneta Berliner

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons