Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allan Legnerfält (M): Hallstahammars framtida gymnasieskola

Jag är ledamot i Kolbäcksådalens gymnasieförbund, ett förbund med Hallstahammars och Surahammars kommuner som delägare.

Annons

Surahammar har sagt upp avtalet och uppsägningstiden är tre år. Förbundet upplöses den 31 december 2011. Det är förbundet som upplöses - inte gymnasieskolan!

Enligt min uppfattning ska gymnasiet finnas kvar i Hallstahammar även efter angivna datum. Pratar man med personer inom näringslivet anser de att det är viktigt för vår kommun att ha en gymnasieskola. Föräldrar som har barn, vilka närmar sig gymnasieåldern anser att det är bra om vi har ett fungerande gymnasium i Hallstahammar.

Moderaterna har i sitt partiprogram inför valet 2006 sagt bland annat följande: "Gymnasieskolan skall finnas kvar, den företagsanslutna utbildningen skall utvecklas".

Kantzowska gymnasiet är en framgångsrik skola. Som exempel kan nämnas att 98 procent av avgångseleverna var godkända

i matematik A och mer än 92 procent lämnade skolan med högskolebehörighet. Skolan är sedan länge känd för att ligga långt fram i utvecklingen av yrkesinriktade program.

Industriprogrammet ingår i Teknikcollege Bergslagen. Detta var det sjätte industriprogrammet som blev certifierat i Sverige.

Kantzowska är vidare en del i det nybildade Omsorgscollege. Strömsholms Ridsportgymnasium, ett specialutformat program med riksintag, samt Riksidrottsgymnasium Ridsport tillhör även de Kantzowska gymnasiet. Samtliga lärare i kärnämnena är behöriga liksom 92 procentav lärarna i övriga ämnen.

Kolbäcksådalens gymnasieförbund har de senaste åren haft en besvärlig ekonomisk situation, vilket VLT nogsamt har skrivit om. Skolans ledning är väl medveten om problemen. De arbetar hårt för att finna lösningar så att ekonomin ska vara i balans senast 2010.

Ett av flera problem är att antalet elever i gymnasieåldern minskar under de kommande åren. Det gäller inte bara Hallsta och Sura utan i många kommuner i Sverige. Vidare har vi det så kallade frisöket, som innebär att antalet elever som väljer Kantzowska gymnasiet kan variera över åren.

Jag avslutar med ett uttalande av kommunalrådet Catarina Pettersson, där hon i en VLT-intervju för en dryg månad sedan sade: "Vi ska en gymnasieskola i Hallstahammar. Men organisationen behöver inte se ut som idag" - vilket den inte heller kommer att göra.

Allan Legnerfält

ledamot i Kolbäcksådalens

gymnasieförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons