Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allians för Västmanland: Långa vårdköer utan lösning

Rödgröna bör lyssna på Löfven och på Alliansen

Annons

Hur korta köerna inom sjukvården?

Under regionfullmäktige (det nya namnet på landstingsfullmäktige) avslog de rödgröna en motion från Allians för Västmanland om att införa så kallade kömiljoner. Förslaget liknar den kömiljard som Alliansregeringen införde 2006.

I korthet går det ut på att de kliniker som lyckas korta sina väntetider får ta del av extra pengar. Detta som ett sätt att stimulera nytänkande och belöna framgångsrika exempel. Kömiljarden var ur ett nationellt perspektiv bra. Den kortade väntetiderna inom vården i Sverige som helhet. Nu är kömiljarden borta och vårdköerna växer.

I Västmanland väntar över 3000 personer på en operation. I mars 2017 hade över 800 personer väntat i över tre månader. De som väntar på att få prostataförstoringar eller förhudsförträngningar åtgärdade är exempel på patienter som får vänta längst i vårdkön.

Även de som besväras av gallsten och ljumsk- och navelbråck får vänta längre än 90 dagar. Inom Alliansen föreslog vi därför att regionen (det nya namnet på landstinget) skulle införa egna kömiljoner, pengar som skulle komma kliniker som kortar väntetiderna till del.

Nu har de rödgröna avslagit förslaget. Samtidigt har de själva inte presenterat några nya lösningar på vårdköerna. Några politiska initiativ för att korta väntetiderna har de rödgröna inte tagit.

Döm om vår förvåning då statsminister Stefan Löfven (S) i sitt första maj-tal lanserade ett förslag om en patientmiljard från regeringen, som ska gå till att just korta väntetiderna i sjukvården. Uppenbarligen har regeringen insett att Alliansens reform var nödvändig, och lanserar den nu som sin egen.

Frågan är hur lång tid det tar innan de rödgröna i Västmanland gör samma sak?

Läs också: Svårt att få vård när landsting ocvh kommun smiter från ansvaret för psykiskt sjuka

Lång väntan på akuten - utan mat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons