Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen är naken

Annons

I VLT den 8 juni gjorde länets borgerliga riksdagsledamöter ett försök att förflytta fokus från det som för allt fler framstår som uppenbart. Allianspartierna klarar inte av att redovisa en gemensam politik gentemot det socialdemokratiska alternativet. Att i det läget anklaga socialdemokraterna för att sakna politisk vilja är magstarkt och på gränsen till vad som kan räknas som anständig politisk debatt.

Har den borgerliga alliansen en gemensam politik inför det kommande valet så var vänlig och redovisa den. Alliansens problem är att de inte är överens. Det är skälet till att väljarna inte får se något gemensamt borgerligt alternativ. Den borgerliga alliansen är helt enkelt naken!

Jag tog på denna debattsida den 31 maj upp frågan om vad som egentligen gäller för den som är arbetslös eller blivit sjukskriven, enligt det borgerliga alternativet. Jag hade verkligen hoppats att få ett svar på den frågan men inser att länets fyra borgerliga riksdagsledamöter intar samma position som sina partiledare. Det gäller uppenbarligen att ge sken av en gemensam politik utan att redovisa någon.

Jag tolkar detta som att kristdemokraterna, folkpartiet och centerpartiet tänker ställa sig bakom moderaternas försämring av a-kassan och sjukförsäkringen till 65 procent. Frågan som kvarstår är, på vilket sätt den som är arbetslös eller sjukskriven har lättare att komma tillbaka till arbetslivet med en a-kassa eller sjukförsäkring på 65 procent?

De borgerliga riksdagsledamöternas strategi att undvika någon redovisning av den egna politiken är tyvärr inget undantag. I Västmanlands landsting har den borgerliga oppositionen anammat samma strategi. För första gången i landstingets historia vägrar oppositionen att redovisa sitt politiska alternativ till majoritetens förslag. I en protokollsanteckning från ett sammanträde i landstingsstyrelsen låter de borgerliga partierna meddela att de avser "aktivera sin roll som oppositionspartier genom att konstruktivt granska hur majoriteten förvaltar sin ställning som landstingsledning."

Det finns med andra ord bara socialdemokraterna och vänsterpartiets förslag till landstingsplan att ta ställning till. Det enda moderaterna och deras allianspartier kan prestera är en slogan för deras samverkan men någon gemensam politik klarar de inte att ta fram. Väljarna luras därmed att tro att det finns en gemensam borgerlig politik.

De borgerliga partierna gör sig breda över sin samverkan i riksdagen och landstinget. Vad ett borgerligt alternativ innebär är däremot oklart. Strategin går ut på att redovisa gemensamma ståndpunkter så nära valet som möjligt. Det gör det svårare för väljaren att få klara besked i god tid. Frågorna om vad ett borgerlig alternativ innebär är precis som vanligt fler än svaren. Alliansen förblir naken.

Lars Eriksson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons