Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen: Bättre kontroll möjliggör skattesänkning

Annons

När vi sex partier tog över styret av Landstinget Västmanland var det ett långtifrån väldukat bord vi kom till. Inget annat landsting hade så kraftigt stigande kostnader under 2006. Att Heby lämnade landstinget vid årsskiftet grävde ytterligare hål i en redan hårt ansträngd ekonomi. Detta ledde till det smärtsamma beslutet att höja skatten för att överbrygga de mest akuta ekonomiska problemen. De sjukvårdande verksamheterna fick därmed nödvändig tid för att anpassa sig till det faktum att vi med fem procent färre invånare måste minska vår kostym med minst lika många procent. Därutöver har landstinget en ryggsäck av gamla underskott som vi måste betala av med minst 75 miljoner per år under de närmaste åren.

Vi har nu betydligt bättre kontroll över ekonomin. Vår förhoppning är att vi ska kunna betala av ungefär 100 miljoner på den gamla skulden i år och ytterligare minst 80 miljoner nästa år. Detta gör vi samtidigt som vi uppfyller vår målsättning att gradvis sänka landstingsskatten. Ett första steg blir att sänka skatten med 15 öre 2008 och i steg två sänker vi med ytterligare 15 öre året därpå. Detta kommer att kräva sjukvårdande verksamheter som är mer effektiva än de är idag. Då måste vi kunna behålla och rekrytera goda medarbetare. Landstinget Västmanland skall vara en bra arbetsgivare som lyssnar på personalen och tar tillvara deras kunnande och engagemang.

Samtidigt måste vi vara beredda att investera för att bygga en modern och framtidsorienterad hälso- och sjukvård som kan tillgodose västmanlänningarnas behov. Under de kommande åren vill vi visa att detta är möjligt att genomföra utan att det medför ökade kostnader.

Ett av de viktigaste områdena inför framtiden är folkhälsoarbetet. Här är vi övertygade om att det finns pengar att spara på lång sikt med förebyggande arbete. Målet är givetvis en västmanländsk befolkning som är så frisk som möjligt. Vägen dit går i första hand via enkla åtgärder som stödjer ett hälsosamt liv.

Barbro Norström (sjukvårdspartiet)

Thomas Wihman (mp)

Ingvar Nordén (kd)

Birgitta Andersson (c)

Torsten Källberg (fp)

Magnus Edlund (m)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons