Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen: Budget för reformer

Annons

I måndags fyllde Sveriges alliansregering ett år. Socialdemokratin hade stått och stampat i tolv år när de flesta av oss insåg att ett regeringsskifte var nödvändigt. Äntligen har Sverige fått en handlingskraftig regering som genomför utlovade förändringar och det i en hög takt.

Vägen vi slagit in på är glasklar. Jobben och tillväxten ska stå i centrum och lägga grunden för en välfärd som omfattar alla. Allians för Sverige lovade mycket, hela 131 vallöften presenterades. Efter ett år har 101 av dessa genomförts eller påbörjats.

Bland de konkreta saker som genomförts finns jobbskatteavdraget om 40 miljarder, förbättrad matchning mellan arbetssökande och befintliga jobb, nystartsjobb, instegsjobb, skattelättnader för hushållsnära tjänster, förbättrat stöd till kvinnor som utsätts för våldsbrott, satsningar på att bekämpa hedersrelaterat våld, mer resurser till den nationella vårdgarantin, ökade resurser till äldreomsorgen, investeringsstöd för ökat antal platser i särskilt boende, miljöbilspremie om 10 000 kronor samt mycket, mycket mer.

Genom den goda ekonomi som regeringen skapat finns nu utrymme för ytterligare en storsatsning i skolan. Därför satsar vi nu på våra allra yngsta barn och tillför en halv miljard till lågstadiet eftersom alla barn, oavsett bakgrund, måste få chansen att lära sig läsa, räkna och skriva från början. Detta kompletterar de reformer som redan presenterats under året med satsningar på fortbildning av lärare och rektorer, tydliga insatser mot mobbning, nya betygsregler med mera. Målet är tydligt, att skapa en skola där alla barn kan känna sig trygga och där kunskap står i fokus. Ska Sverige bli en nation som inte bara delar ut Nobelpris utan som också ska försöka erövra Nobelpris måste våra barn få det stöd de behöver redan i lågstadiet.

Alliansens politik ger resultat. Under året som gått har vi bland annat lyckats vända en arbetsmarknad som led av massarbetslöshet och det är först nu som svenska folket fått en regering som klarar ta tillvara på högkonjunkturen. Rapporter från konjunkturinstitutet (KI) säger att mer än en tredjedel av alla de nya jobb som skapats är en direkt följd av Alliansens politik.

För Västmanlands län innebär det naturligtvis att mycket blivit bättre. Arbetslösheten i Västmanland har minskat med hela 28 procent jämfört med augusti 2006, detta innebär att 2668 personer har gått från arbetslöshet till arbete, enligt siffror från Ams. Arbetsmarknadsläget har inte sett så här bra ut sedan början av 90-talet.

Vi är stolta, men inte nöjda. Fortfarande står alldeles för många människor ofrivilligt utanför arbetsmarknaden. Här räcker inte visioner och framtidsplaner, vi måste agera snabbt och kraftfullt för att bryta utanförskapet.

I dag presenteras regeringens höstbudget, en budget som innehåller en mängd reformer och satsningar. Steg två i jobbskatteavdraget genomförs. Sedan regeringen tillträdde får nu nästan alla med ett jobb tusen kronor mer på lönekontot varje månad. En reform som framförallt gynnar låg- och medelinkomsttagare. Vi vill minska utanförskapet och trygga välfärden och genomför därför också en stor strukturell förändring för ett bättre fungerande sjukförsäkringssystem, detta kombineras med ökade satsningar på rehabilitering och samverkan mellan olika myndigheter, samt en satsning på folkhälsa.

Fler arbeten och ett friskare Sverige i dag, men hur världen ser ut i morgon är avgörande för våra barn och barnbarn. Alliansregeringen presenterar därför en "klimatmiljard" med omfattande satsningar på klimatforskning, klimatinvesteringar i andra länder och program för hållbara städer och samhällen. Dessutom inför regeringen ett klimatskattepaket om sammanlagt 3 miljarder.

Detta är bara några av de delar som presenteras i dagens budget. Men det är viktiga pusselbitar för att bygga ett nytt Sverige. Ett Sverige där människor kan och vill arbeta, där människor inte faller mellan stolarna och där vi tar vårt ansvar för kommande generationer.

Jessica Polfjärd Riksdagsledamot (m) Staffan Anger, riksdagsledamot (m)

Jörgen Johansson, riksdagsledamot (c) Agneta Berliner, riksdagsledamot (fp) Emma Henriksson, riksdagsledamot (kd)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons