Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen: Fler vita jobb med skatteavdraget

Enligt uppgifter från skatteverket har över 30 000 personer hittills ansökt om skattereduktion för hushållsnära tjänster, däribland vår förre statsminister Göran Persson.

Annons

Och då har skatteavdraget endast funnits i sex månader! Enligt en just publicerad Demoskopundersökning köper nästan 100 000 svenskar idag hushållsnäratjänster - och över 450 000 säger att de troligen tänker göra det i år

Vad innebär det att fler svenskar nu i större utsträckning använder vit arbetskraft i hemmet? Bland annat att de som går från svartarbete till att arbeta "vitt" får tryggare anställningsvillkor, inklusive pensioner och försäkringar. Att skatteintäkterna ökar för att finansiera vår gemensamma välfärd som vård, skola och omsorg. Och att kvinnor och män, som tidigare nedprioriterat sitt yrke för att ta hand om hemmet, nu har bättre möjligheter att göra karriär. Skatteavdraget har blivit en "win-win-win" situation som alla tjänar på: arbetstagare får bättre villkor, staten får mer pengar till välfärden samtidigt som yrkesarbetande kvinnor och män får ökade möjligheter att disponera sin totala tid på ett sätt som passar dem.

Eftersom skattereduktionssystemet är ganska krångligt, är det bra att regeringen nu utreder hur vi ska få ett enklare och effektivare system. Detta förslag presenteras i sommar.

Det ska nu bli intressant att se om socialdemokraterna fortsätter att kritisera skatteavdraget. För det är väl fortfarande socialdemokratisk politik att arbetstagare ska få bättre villkor, statens intäkter ska stiga och att kvinnor och män ska få bättre möjligheter att välja hur de disponerar sin tid?

Agneta Berliner (fp)

Jessica Polfjärd (m)

Riksdagsledamöter för Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons