Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen i Hallsta: Låt IV-eleverna välja skola

Vem har rätt att bestämma över dig? Majoritetens politiker i Hallstahammar eller har du ett eget val? När det gäller elever som misslyckats i grundskolan är svaret tydligt. De har inget eget val – majoritetens företrädare bestämmer vad som är bäst.

Annons

Ska valfriheten vara obefintlig bara för att man en gång misslyckats? Ger det incitament till en nystart för de elever som så väl skulle behöva just det? Nej troligtvis inte.

I våras gick 19 procent av eleverna i åk 9 i Hallstahammar – nästan var femte elev – ut grundskolan utan behörighet till gymnasiet. Det innebär att IV (numera introduktionsprogrammet) är det ohotat största programmet på Kantzowska gymnasiet. Vad de här eleverna behöver är en nystart och vad som då behövs är väldigt individuellt. Alliansen vill att så många ungdomar som möjligt ska gå klart sin gymnasieutbildning och få en examen. Det ökar deras valmöjligheter och motverkar ungdomsarbetslöshet.

Därför måste vi som politiker riva hinder för individuella lösningar och öppna nya möjligheter. I stället låser vi in ungdomarna likt gisslan på Kantzowska gymnasiet, allt för att inte elevunderlaget där ska minska för mycket.

Några av de elever som i dag går IV på Kantzowska skulle kanske behöva något nytt för att komma på rätt köl igen. Är det då inte värt att låta dem få det? Vi i Alliansen tror det och förordar valfrihet även för elever på Introduktionsprogrammet. Vi vill, liksom Surahammar redan gjort, teckna ett avtal med Västerås stad så att introduktionselever från Hallstahammar får fler valmöjligheter och förutom Kantzowska gymnasiet kan välja mellan ett flertal alternativ i Västerås. Det ger lika villkor för alla!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons