Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen köpslår med människors trygghet

Annons

De två alternativen i svensk politik blir alltmer tydliga. I går lade de borgerliga partierna fram sina budgetförslag på riksdagens bord. Det vill säga den ekonomiska politik högerpakten vill föra ifall de kommer till makten. Det blev inte helt oväntat fyra olika förslag, eftersom de uppenbarligen har problem att enas.

Det enda som de är överens om är att de sedvanliga skattesänkningarna ska finansieras av sjuka, arbetslösa och andra som redan har det svårt. Men, låt oss titta lite närmare på högerpaktens politik, och undersöka hur vår vardag här i Västmanlands län skulle se ut ifall borgarna fick regeringsmakten.

I dag går närmare 11 000 människor utan jobb i Västmanland. Det är alldeles för många. Den budget som vi socialdemokrater presenterat innehåller satsningar som ger 55 000 personer arbete, utbildning eller praktik. Jobben kommer främst.

Samtidigt som vi satsar på jobben, så vill vi ha ett Sverige där man känner trygghet även vid en period av arbetslöshet. För oss är kampen mot arbetslösheten viktigast. För moderaterna tycks det viktiga vara att bekämpa de arbetslösa. De senaste månaderna har vi alla kunnat skåda hur högerpakten i olika jippon har försökt enas om allt från ersättningsnivåer till skatter.

En politik för arbete, hävdar de. I själva verket är det ett köpslående om människors trygghet. Högerpakten är överens om att de arbetslösa ska pressas allt hårdare. Efter 300 dagar ska alla arbetslösa tvingas leva på 65 procent av sin lön och därmed tvingas överleva på en avsevärt mindre ersättning än dagens försäkring ger.

Men, det finns även en annan anledning till att moderaterna vill försämra ersättningen i a-kassan. Om a-kassan sänks, kommer fler att tvingas ta jobb till riktigt låga löner vilket öppnar för låglönekonkurrens i Sverige. Det kan leda till en USA-inspirerad modell där fattiga tvingas ha två till tre jobb för att överleva.

Den som är i mest behov av samhällets stöd blir mest utsatt med en moderat regering. Lägre ersättning betyder lägre löner. Efter 300 dagar i arbetslöshet ska man tvingas ta jobb till 52 procent av ersättningen. I moderaternas Sverige ska det också bli dyrare att besöka sjukvården och dyrare att hämta ut läkemedel. Med moderaternas förslag ska vi betala 600 kronor mer för läkarbesök innan högkostnadsskyddet i sjukvården träder in.

Läkemedelsförmånen ska också höjas vilket gör att patienten betalar allt upp till 2 000 kronor själv. Moderaterna vill spara pengar på att höja avgifterna så mycket att många sjuka inte skulle ha råd att gå till doktorn. De räknar kallt med att mindre vård kommer att efterfrågas på grund av de höjda patientavgifterna. Genom att den som är sjuk inte har råd att gå till läkaren och köpa medicin ska moderaterna spara åtskilliga miljoner kronor i Västmanlands län.

Moderaterna vill att färre ska få chans att läsa på högskola. I moderaternas Sverige ska den högre utbildningen ransoneras till allt snävare grupper. Här

i Västmanlands län förlorar vi närmare 400 högskoleplatser om moderaterna får genomföra sin politik. För att morgondagens ungdomar ska få samma chans att studera som dagens ungdomar måste vi utöka antalet platser på högskolorna.

Det är ett år kvar till valet. Men alternativen i svensk politik har sällan varit så tydliga. Socialdemokraterna och samarbetspartierna har nu lagt fram 15 gemensamma budgetar med en politik för fler i arbete och för trygga människor.

Budgeten för 2006 är helt präglad av kampen mot arbetslösheten. Vi gör en jättelik satsning för att stimulera efterfrågan på arbetskraft, höja hushållens köpkraft och stärka de långsiktiga förutsättningarna för företagande och tillväxt.

Mot det står högerpaktens politik. De kombinerar sänkta skatter för de rika med besparingar på de sjuka och arbetslösa. De som redan har alla möjligheter till självförverkligande får fler. De som redan har få alternativ ska få färre.

Margareta Israelsson

Göran Magnusson

Mariann Ytterberg

Paavo Vallius

Pia Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons