Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen: Prioritera rätt – när prioriteringar görs ¿får andra åtgärder vänta

Annons

Lärare före lokaler, små barns avstånd till skolan före äldre barn, bygga äldreboende och åtgärda trafikkaoset på Erikslund är exempel på Västeråsalliansens prioriteringar i budget 2013. Det är dessa prioriteringar som det rödgröna styret i Västerås tar avstånd ifrån i en debattartikel den 16 juli.

När prioriteringar görs får andra åtgärder vänta. Vi ¿i Västeråsalliansen har till exempel inget emot att det byggs en stonepark men det är inte akut och det går att genomföra utan en investering i storleksordningen 9,5 miljoner. Vi vet att det har funnits intressenter, sponsorer som är beredda att att tillsammans med Västerås stad utveckla en stonepark. Vi vet också att det finns ¿flera goda exempel på stoneparksbyggen från andra kommuner som inte kostar 9,5 Mkr.

Bjurhovda är ett annat exempel. I beskrivningar och upplägg var det tänkt en stor idrottshall. En stor idrottshall till behövs inte för om-rådet och när vi förverkligade Klöverhallarna under förra mandatperioden åtgärdades det akuta behovet av stora idrottshallar. Däremot behöver Bjurhovda centrum förnyas och en långsiktig lösning för Bjurhovda-¿skolans idrottslokaler sökas. Låt oss ta den tid som krävs för att söka en långsiktig och ekonomiskt rimlig lösning för Bjurhovda centrum tillsammans med boende på området och när förslag finns återkomma till kommunfullmäktige i samband med kommande budgetar.

Vi vet att det bli allt fler äldre och att fler kommer att behöva särskilda boenden. Det handlar om alla typer av trygghetsboenden och särskilda boenden. Efterfrågan på hemtjänst ökar kraftigt och för dem med stort omsorgsbehov måste vi kunna erbjuda särskilda boenden i attraktiva lägen och på alla områden i Västerås så att de som önskar kan bo kvar i invanda miljöer. Vi har därför prioriterat byggnation av ytterligare ett särskilt boende. Till exempel ¿i anslutning till Kristiansborgsbadet .

Vi har i dag ett överskott på skollokaler. Det innebär att i stället för att kunna anställa fler lärare så går skolpengar till lokaler. I stället måste vi våga minska lokalerna för att få utrymme för fler lärare. I dag går cirka halva kommunens budget till skolan så det krävs att också inom skolans egen budget prioritera lärare före lokaler.

Ska vi i framtiden kunna rekrytera fler lärare och få fler att välja läraryrket ¿måste vi se till att öka lönerna för de mest erfarna och duktiga lärarna. Vi har fått igenom en satsning på lärarlöner i 2012 års budget och 2013 tas nästa steg med en satsning också på förskol-¿lärare och fritidspedagoger.

Kommunfullmäktige har beslutat om en budget som har bland annat dessa prioriteringar och det är bra att lärare prioriteras före lokaler, att vi får ytterligare ett äldreboende och att Västerleden förverkligas.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons