Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen: (S) i Hallsta kastar sten i glashus och pengarna i sjön

De senaste månaderna har svenska folket fått höra Mona Sahlins mantra att Alliansen lånar till skattesänkningar och menar i samma andetag att vänsterblocket skulle vara mer varsam med finanserna.

Annons

Dock är det ett stenkastande i glashus på högsta nivå i Hallstahammar som för övrigt är mitt upp i ett massivt sparprogram för att få ekonomin att gå ihop. För här lånar man pengar (965 000 kronor) till att köpa mark, Hydrotomten, som man inte har några egna planer för, trots att det finns en seriös köpare på den. Dessutom måste tomten ytterligare saneras vilket faller på kommunens lott, – mer pengar.

Dessutom har man anlitat en konsult för titta närmare på kostnaderna – ännu mer pengar. Man menar att kommunen, trots att man inte har pengarna, måste skydda tomten från att bli ett skrotupplag. Köparen planerar en elektronikbutik och då kanske det ligger i köparens intresse att hålla snyggt och rent. Socialdemokraterna i Hallstahammar förhindrar företagare att etablera sig för att mark kan vara bra att ha. Till vad får dock oppositionen aldrig riktigt reda på.

I förra årets undersökning från Svenskt Näringsliv hamnar Hallstahammar på plats 171 i rankingen över företagarvänliga kommuner. Det finns som bekant 250 kommuner i Sverige och Hallstahammar placerar sig med marginal på den sämre halvan och har gjort så under de år undersökningen pågått, även om vi stigit i placeringen något.

Hallstahammar var en levande bruksort för bara 20 år sedan med stora företag som Bulten och Kanthal som anställde tusentals Hallstabor och som Hallstahammar i praktiken levde på. Sedan dessa jättars fall har kommunen inget jämförbart eller ens något i närheten, men skulle kunna ha det.

Det är osannolikt att tro att något annat lika stort företag skulle komma att etablera sig i vår kommun, men det finns många små som skulle det. Många små som skulle kunna anställa några och de är ett måste om Hallstahammar ska komma ur det kretsloppstänkande som råder gällande vår ekonomi, samma pengar i rullning hela tiden.

En bieffekt av kretslopp är att några procent alltid försvinner ut i tomma intet (se bara på kommunens vattenledningar). Det har vi inte råd med om vi ska värna vår välfärd. Vi måste få in nya pengar i Hallstahammar för att ge skolan tillräckligt med resurser, mer personal inom äldreomsorgen och annat som är viktigt att serva våra medborgare med.

Vi har inte råd att låna till att köpa mark vi inte vet vad vi ska göra med och samtidigt hindra företagares etableringar. Det är inte att kasta sten i glashus – det är att kasta pengarna i sjön.

Roy Cederbäck

gruppledare Kristdemokraterna

Hans Strandlund

gruppledare Moderaterna

Sigurd Synnergård

gruppledare Folkpartiet liberalerna

Per Wernberg

gruppledare Centerpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons