Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen: Satsa nu mot dödens drog MDPV

Annons
Farlig drog. Västeråsalliansen vill ha ytterligare insatser mot nätdrogen MDPV.foto: vlt:s arkiv

MDPV eller så kallad Monkey dust är en av de syntetiska droger som senaste tiden ¿introducerats via Internet och som narkotikaklassats den 1 februari 2010. Drogen är starkt beroendeframkallande redan vid ett förstagångsintag.

Den är oerhört farlig och även små mängder kan leda till psykoser och permanenta ¿personlighetsförändringar. Redan vid första gången kan drogen förstöra funktioner ¿i hjärnan som gör att en frisk människa kan förvandlas till ett vårdpaket för resterande delen av sitt liv.

Drogen dödar vid överdosering. Drogen är billig, lättillgänglig och den riktar sig till våra ungdomar och unga vuxna. Drogen har fått fäste i Västerås.

Vi i Västerås-Alliansen är djupt oroande och vill initiera en omedelbar varningskampanj som riktar sig till våra ungdomar och unga vuxna liksom till deras föräldrar och ¿närstående. Skolorna stänger för sommarlov inom kort och det är av yttersta vikt att vi ¿omedelbart når ut till våra högstadie- och gymnasieelever med en skarp varning om ¿drogens skadeverkningar.

MDPV ger ingen andra chans. Vi måste ¿förhindra att fler ungdomar drabbas. Information kan rädda liv.

Medicin- och psykakut, Polis och Socialtjänst är hårt drabbade av den belastning som det ökade användandet av MDPV innebär.

I dag körs i genomsnitt tre personer per dag till sjukhus i Västerås för vård. De sövs ¿alternativt spänns fast med spännbälte för att man ska kunna hantera de psykoser som ¿drogen orsakar.

Vi måste med gemensamma samhälls-resurser kämpa för att drogen görs ¿otillgänglig och för att öka medvetenheten om drogens farlighet. Samhället måste kraft-¿samla för att begränsa skadeverkningarna och för att möta drogens effekter.

Insatser måste göras för att förhindra ¿drogen som är en snabb ingång till missbruk. Det är viktigt att kommun, landsting, polis och andra instanser fortsätter det samarbete som initierats.

Det är viktigt att inhämta allmänhetens kunskap och åsikter. Vi måste skapa ett forum där ungdomar och föräldrar kan få ¿information.

Västeråsalliansen förelår därför bland annat en chat-linje med polis, socialtjänst, politiker och andra berörda. Det är på nätet ¿ungdomarna finns, liksom drogen. Vi måste informera där målgruppen finns.

Västerås-Alliansen har som ett led i att främja en narkotikapolitisk samordning även avsatt medel i budget 2013 för att kunna genomföra det så kallade Mumin-projektet. Syftet med projektet är att motverka brister i vårdkedjan vid polisingripanden av unga missbrukare och att samordna olika ¿organisationers samarbete kring den unge.

Polisen har en central roll i projektet som har ett förebyggande syfte. Det tidiga ¿ingripandet eller interventionen lyfts fram och redan vid en misstanke ska den unge ges råd, stöd och vård innan ett riskbruk blir till ¿missbruk.

Drogen finns i Västerås och insatserna kan inte vänta – åtgärder krävs nu.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons