Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen: Smartkoll – seg process snart till beslut

Annons

Turerna runt Smartkoll har varit många, av flera olika anledningar. En del bestod i att de rödgrönas hantering av Smartkoll har allt annat att önska. Oppositionen i tekniska nämnden fick handlingarna dagen innan mötet. När ärendet kom till kommunstyrelsen för överläggning fick vi i oppositionen inga handlingar.

En annan del har handlat om att det är naturligt att inte godkänna en rapport vars slutrekommendation eller linjedragningar som vi inte kunde förlika oss med. Västeråsalliansen arbetar för att de som bäst behöver kollektivtrafik givetvis ska ha möjlighet att åka kollektivt, till exempel att det skulle gå buss till Eriksborg, vilket uteslöts i rapporten. Vi yrkade till en början på att behålla dagens Aroslinje tills vi hittat ett alternativ som vi kände var något vi kunde stå för. Det kom när vi fått till justeringar av ett antal busslinjer, till exempel att Bäckby knyts ihop med Erikslund och Eriksborg.

Västeråsalliansen tog initiativ till medborgarmöten och lyssnade, varav några förslag kom som våra yrkanden, till exempel att Skultuna/Tillberga blir en linje som går igenom centrum.

De rödgröna ondgör sig över att vi vill att det sker en besparing, precis som alla andra verksamheter i svåra tider måste göra, och därmed tillåter en översyn av biljettpriserna samtidigt som de rödgröna vill höja biljettpriset på bussen till 40 kronor 2012.

Under förra mandatperioden utökades satsningen på kollektivtrafiken med omkring 40 miljoner kronor och kostar i dag 185 miljoner kronor och med Smartkoll minst 30 miljoner ytterligare i drift. Ett genom-förande av Smartkoll förväntas öka resandet och när resenären får ett ökat utbud finns det möjlighet att öka intäkterna. Vi anser att när produktionskostnaderna stiger är det rimligt att se över biljettstrukturen, det innebär inte per se att alla biljettpriser kommer att stiga.

Konjunkturen har vänt. För 2012 har redan prognosen skrivits ned med drygt 30 miljoner kronor för Västerås stad. Vi vet att när konjunkturen svänger kommer skatteintäktsprognoserna att skrivas ned ytterligare och verkligheten brukar bli ännu tuffare än prognosen säger. Det är precis tvärt om i högkonjunktur. För oss i Västeråsalliansen är det då självklart att också inför nya beslut ha med effektiviseringar, allt för att ta ett ansvar för kommande budgetar.

Självklart måste projekt som Smartkoll också kunna effektivisera sin verksamhet och klara ett effektiviseringskrav precis som alla andra verksamheter. I Västerås har vi 2012 ett effektiviseringskrav på 0,7 procent för alla styrelser och nämnder, även prioriterade verksamheter som skola och omsorg.

Att för Smartkoll och kollektivtrafiken ge en effektivisering på 3 miljoner kronor, det vill säga 1,6 procent av totalkostnaden är därför helt rimligt. Därför yrkar vi i kommunfullmäktige att kostnaden för Smartkoll får bli 30 miljoner kronor.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons