Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen: Vårbudget för ett arbetande Sverige

Annons

I går presenterades regeringens vårbudget och vi kan konstatera att regeringens politik hittills har gett utdelning. Det går bra för Sverige och för Västmanland. Arbetslösheten faller snabbare än de flesta vågat hoppas på, fler och fler personer går från utanförskap till delaktighet och arbete. För första gången på mycket länge är det färre än en miljon svenskar som befinner sig i det som vi i Alliansen brukar kalla för utanförskap. Genom satsningen med nystartsjobb har närmare 200 nya arbetstillfällen skapats bara i Västmanland. I och med vårbudgeten tar vi nya tag för att pressa tillbaka utanförskapet ytterligare.

Nu har det blivit hög tid att satsa på våra unga och regeringen presenterar en storsatsning på den kvalificerade yrkesutbildningen på gymnasiet. I den gymnasieskola som socialdemokraterna byggde upp lämnade var tredje elev utbildningen utan någon examen. Nu satsar vi på att skapa en gymnasieskola som hjälper alla elever att nå fram till målen. Gymnasiet måste utformas för att passa elever med olika intressen och färdigheter. Det ska finnas bra teoretiska och praktiska utbildningar men också lärlingsutbildningar där större delen av utbildningen är förlagd på en arbetsplats.

För att ytterligare stärka den svenska ekonomin och förutsättningarna för investeringar i svenska företag, vilket är det som skapar nya jobb, avskaffar regeringen förmögenhetsskatten. Detta är en skatt som de allra rikaste under många år sluppit genom att placera pengar i utlandet eller att äga mer än 25 procent av aktierna i ett börsnoterat företag, men som lagt på tunga bördor på vanliga småhusägare vars enda förmögenhet varit huset som de själva bor i. Förutom att denna orättvisa och godtyckliga börda nu försvinner är det vår förhoppning att stora delar av de pengar som fram tills nu placerats utomlands ska komma tillbaka till Sverige och hjälpa till att skapa nya arbeten.

Regeringen fortsätter att förbättra för de mindre företagen. Bland annat förlängs perioden för momsinbetalning. Dessutom förbättras rådgivnings- och finansieringsmöjligheterna genom Almi. Arbetet med att ta bort 25 procent av regelverket för företag fortsätter enligt plan. Från januari 2008 sänks även arbetsgivaravgifterna för många tjänsteföretag.

I en tid då främlingsfientliga krafter vinner mark är regeringen även tydlig när det gäller att slå vakt om en solidarisk flyktingpolitik. Sverige kommer under de kommande åren att ta emot många personer som flyr undan krig och förföljelse i strävan efter en drägligare tillvaro för sig själva och deras nära. I och med vårbudgeten tar vi vårt ansvar för att tillskjuta de medel som krävs för att dessa starka och driftiga personer ska kunna komma hit och för att de ska kunna få möjligheter att komma in i det svenska samhället, få ett arbete och bidra till vår gemensamma välfärd.

Tillsammans ska vi bygga morgondagens Sverige. Därför presenterades också stora satsningar på integrationsområdet för att hjälpa personer med utländsk bakgrund in på den svenska arbetsmarknaden. Det handlar om att bekämpa diskriminering, det handlar om en bättre fungerande introduktion, instegsjobb och en fungerande utbildning i svenska för invandrare (SFI).

Mycket arbete återstår på vägen mot ett samhälle där alla kan känna sig sedda, behövda och delaktiga men gårdagens vårbudget tar ytterligare steg på den vägen.

Jessica Polfjärd

Staffan Anger

Riksdagsledamöter (m)

Jörgen Johansson

Riksdagsledamot (c)

Agneta Berliner

Riksdagsledamot (fp)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons