Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen: Vi tar ansvar för den fortsatta skolomställningen

Nyligen avgjorde kommunfullmäktige den utdragna frågan kring inriktningen för det fortsatta arbetet med lokalomställning inom Västerås grundskolor.

Annons
Omstridd omställning. Mikael Damberg (M), en av skribenterna, på ett möte om beslutet att lägga ned Bäckbyskolan.

Bakgrunden till behovet av att göra förändringar är att det 2006 gick sammanlagt 5 300 Västeråselever i årskurs 7-9 och att det i dag är 1 000 elever färre. Det motsvarar två högstadieskolor. Vissa skolor har inte mer än 50-60 procents beläggning, vilket innebär att skolorna tvingas lägga allt mer pengar på hyra av lokaler och det blir mindre över till undervisning och lärare. Det innebär också att vissa skolor dras med stora underskott som andra kommunala skolor får täcka.

Beslutet i kommunfullmäktige innebär att barn- och ungdomsnämndens tidigare beslut om att lägga ner Hällbyskolan och flytta eleverna från förskoleklass till årskurs 5 till Bäckbyskolan samt att flytta Trollbacksskolans elever i årskurs 4 och 5 till S:t Ilian stoppas. I stället beslutade kommunfullmäktige följande: ”Satsa på F-6 skolor i stället för F-5 i enlighet med den nya läroplanen. Minska lokalytorna ytterligare och prioritera lärare genom att avveckla Bäckbyskolan och överväg även att lägga ned ytterligare en 7-9 skola”.

Nu vidtar ett arbete i Barn- och ungdomsnämnden att verkställa kommunfullmäktiges uppdrag. Vi vill här beskriva hur vi ser på den fortsatta processen som följer.

På Pettersberg stoppas splittringen av Trollbacksskolan och eleverna i år 4 och 5 får stanna kvar på sin skola.

På Bäckbyområdet stoppas avvecklingen av Hällbyskolan. Eftersom den planerade flytten av eleverna till Bäckbyskolan skulle ske först vid jul påverkas inte eleverna av detta omedelbart vid höstterminens start.

Bäckbyskolan bedömer vi kan avvecklas från och med höstterminen 2013. Det innebär att det finns tid för förberedelser i mottagande skolor samt att elever och föräldrar har god tid på sig att göra ett nytt skolval. Det finns också tid för Hällbyskolan att förbereda en successiv utveckling mot att bli en F-9 skola. Även Håkantorpsskolan kan på sikt bli en F-9 skola.

De rödgröna partierna i Barn- och ungdomsnämnden bortsåg i beslutet den 21 mars helt från RH-elevernas behov av en inkluderad skolgång. I stället var man beredd att flytta dit Sofiaskolans verksamhet och skapa en ny institutionsskola, i strid mot både FN:s barnkonvention och FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Eftersom RH-verksamheten finns på både Hällbyskolan och Bäckbyskolan behöver nu en samlad och inkluderande placering av RH-verksamheten utredas. Likaså Sofiaskolan, som är till för elever med autism, har ett akut behov av nya lokaler. Den omfattande ombyggnationen av den nyrenoverade Hällbyskolan för att passa Sofiaskolans verksamhet är inte längre aktuell. Nya, bättre alternativ behöver därför skyndsamt utredas.

Kommunfullmäktige gav också barn- och ungdomsnämnden i uppdrag att satsa på F-6 skolor i stället för F-5 skolor i enlighet med den nya läroplanen. Här behöver en handlingsplan kring hur återgången till F-6 skolor kan se ut i område för område tas fram. En förutsättning för att kunna återgå till F-6 skolor är att 1-2 högstadieskolor avvecklas. Därför gav kommunfullmäktige barn- och ungdomsnämnden i uppdrag att utreda avvecklingen av ytterligare en högstadieskola.

Vi inom Västeråsalliansen tar kommunfullmäktiges beslut om den fortsatta skolomställningen på stort allvar. Vi kommer därför att medverka till att skolomställningen sker på ett ansvarsfullt och långsiktigt hållbart sätt där vi tar hänsyn till att alla elever får en fungerande skolgång.

Mikael Damsgaard (M)

Anna Östholm (FP)

Amanda Agestav (KD)

Vicki Skure-Eriksson (C)

För Västeråsalliansen i Barn- och ungdomsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons