Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansens dyra länsbytesnota

Annons

I VLT redovisades nyligen landstingets kostnader för Hebys länsbyte. Notan beräknas stanna på 140 miljoner kronor. En nota som den borgerliga alliansen i Västmanlands landsting försöker krypa undan sitt ansvar för. Den socialdemokratiska och vänsterpartistiska landstingsmajoriteten har hela tiden framhållit att ett länsbyte kommer att få konsekvenser för landstingets möjligheter att få ekonomin i balans de kommande åren. Ett resonemang som de borgerliga partierna i landstinget helt valt att bortse ifrån och istället inrättat sig i en hejarklack för ett länsbyte som deras moderpartier i riksdagen drivit fram.

Nu sitter vi där. Med kostnader på 140 miljoner kronor som vi i majoriteten inte ville ha men som vi fått att hantera ifrån de borgerliga partierna i allians med miljöpartiet i riksdagen. Detta måste räknas som en av de i särklass största utmaningarna för landstinget i Västmanland de kommande åren. Heby brukar räknas som 5 procent av länet och det innebär att verksamheten nu kan behöva revideras med motsvarande.

Att landstinget inte kommer att nå sitt budgetmål för 2006 innebär att det förväntade överskottet inte blir lika stort som beräknat men likväl ett överskott. Det skall jämföras med det underskott som landstinget redovisade 2002 på 174 miljoner kronor. Nu ser landstinget ut att kunna redovisa överkott för tredje året i rad. Det är knappast resultatet av en landstingsledning som tappat greppet utan snarare ett resultat från en landstingsledning som inser att överskott är en förutsättning för framtida satsningar inom hälso- och sjukvården.

Lars Eriksson

Ersättare (s) landstingsstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons