Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Alliansens förenklingar förklarar"

Ombildningen av Mimer­lägenheter har varit den största frågan i kommunen sedan västeråsalliansens tillträde för snart ett år sedan. Den 4 oktober avgjordes frågan slutgiltigt (?) i fullmäktige och samma dag kunde man på VLT:s debattsida läsa de fem gruppledarna i alliansens argument för denna ombildning.

Annons

Man hävdar att man nu genomför västeråsarnas vilja. Till stöd för detta har man en opinionsundersökning som "tydligt visar vad västeråsarna vill". Detta förutsätter dock att man varken tar hänsyn till de drygt 5000 västeråsare som krävde en folkomröstning eller den opinionsundersökning gjord av

Hyresgästföreningen som visade en majoritet emot ombildning.

Har man dessutom i åtanke att det gemensamma program som artikelförfattarna hänvisar till presenterades mindre än en vecka före valet (och som knappast ens de tror på att samtliga deras väljare har läst) så framträder bilden av en

allians som genomför sin egen vilja snarare än västeråsarnas.

Vilka argument har man då för denna ombildning? Jo, blandat boende och att "öppna för att man ska kunna äga sina lägenheter inom områden som Råby, Bäckby, Vallby och Pettersberg".

Här håller jag med artikelförfattarna. Blandade boendeformer är bra. Problemet är bara att när de beskriver dessa områden som endast bestående av hyresrätter så stämmer det inte med verkligheten. Samtliga dessa områden har både bostadsrätter och småhus.

Vidare menar man att man i och med detta "bryter den segregation som socialdemokraterna åstadkommit genom ensidigt byggande av hyresrätter på 1960- (och) 70-talet". Här visar man upp en , om inte en alltigenom felaktig historiesyn, märklig syn på orsak och verkan. Det "ensidiga byggandet" har jag redan tidigare skrivit om på denna sida, en artikel som artikelförfattarna uppenbarligen inte brydde sig om att läsa.

Vad gäller segregationen; tror västeråsalliansen att den inte funnits om de nämnda områdena inte byggts? Tror de att de segregerade grupperna bott i flotta lägenheter på Lillåudden eller i villor på Hamre utan miljonprogrammet? Nej, de hade snarare bott i kåkstäder eller undermåliga lägenheter, som är fallet i många andra länder. Segregationen är, trots artikelförfattarnas förenklade syn på den, ett komplicerat problem och faktorerna bakom den är många. Faktorer som kunde ha undersökts och motverkats - om inte alliansföreträdarnas partikamrater i riksdag och regering beslutat att lägga ned Integrationsverket!

Vad som står klart efter att ha läst artikeln författad av västeråsalliansens högsta politiska företrädare är varför det inte blev någon folkomröstning. Hade detta hopkok av ideologiskt färgade analyser, halvsanningar och direkta felaktigheter presenterats för västeråsarna hade man med all säkerhet fått bakläxa. Den risken vågade man inte ta och därför är nu beslutet taget mot, inte enligt, västeråsarnas vilja.

Christian Schremser

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons