Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt färre vuxna i skolan

Det har blivit fler i elever i klasserna på skolorna, samtidigt som antalet vuxna har minskat. Ger vi i dag alla elever en ärlig chans att klara skolan på bästa sätt?

Annons

Vem har tid att lyssna på elever som mår dåligt, och vem har tid att lösa konflikter mellan eleverna? Självklart gör lärarna det efter bästa förmåga.

Men det innebär att tiden för undervisning minskar. Varför måste lärarna i dag lägga mer tid på konfliktlösning och mindre tid på undervisning?

I dag har integreringen av resurskrävande barn ökat samtidigt som antalet elevassistenter har minskat. Förut anställde man barnskötare som elevassistenter.

Som det ser ut i dag i de lägre åldrarna, är det fritidshemspersonalen, som går in i klasserna, för att stötta barn med särskilda behov.

Elevassistenterna har alltid haft en viktig social funktion i skolan. Inte enbart för den enskilde eleven, som de är anställda för att stötta.

Det är den yrkesgrupp, som alltid finns med där eleverna är. De finns med på raster och i korridorer.

Tyvärr har man i dag minskat tiden, eller helt tagit bort andra av Kommunals yrkesgrupper, som förut fanns med som en självklar del av skolan. Vi hade lokalvårdare som städade skolorna på dagtid och fanns med i korridorerna, där eleverna fanns. Idag utförs oftast deras arbete på kvällar och helger. Vi hade vaktmästare som arbetade på en enhet, och som hade tid att lyssna och prata med eleverna. I dag arbetar vaktmästarna oftast på flera enheter.

Förut var fritidsledare viktiga på skolorna, i elevarbetet. Men i dag med tuffare ekonomi har antalet fritidsledare minskat rejält. Även skolmåltidspersonalen har i dag mindre tid och kan inte ingå på samma sätt i elevvårdsarbetet. Kommunal kräver därför en återbesättning av yrkesgrupperna, barnskötare, elevassistenter, fritidsledare, skolmåltidspersonal och vaktmästare igen ute på skolorna. Barn som är trygga har lättare att lära. Då får också lärarna en chans att göra det de är anställda för, nämligen att få undervisa eleverna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons