Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Almi-vd: Alla ska ha en rimlig chans att starta företag

Annons

Förra året grundades 44000 nya företag i Sverige. Av dessa startades 1008 stycken i Västmanlands län, varav 180 av personer med utländsk bakgrund. Historiskt sett är nyföretagandet högt, vilket är ett tecken på att företagsklimatet är gynnsamt just nu.

Samtidigt genomgår både arbetsmarknaden och näringslivet stora förändringar. Den privata tjänstesektorn har ökat i storlek samtidigt som industrin och den offentliga sektorn tappat i omfattning. Det gäller både här i Västerås och i andra delar av landet. Därmed har små och medelstora företag fått en allt större roll för samhällsutvecklingen och kommit att bli navet i svensk ekonomi.

För att klara denna strukturomvandling också i framtiden och möta de behov som uppstår krävs fler och nya företag inom en rad branscher och sektorer. Det är en utmaning som våra organisationer Almi Företagspartner och stiftelsen IFS tar på stort allvar. Det handlar om att underlätta för så många som möjligt att starta och driva företag. Men det handlar lika mycket om att synliggöra den enskilda företagarens villkor att starta och driva företag.

Vi vet att just företagsstarten kan vara en prövande uppgift och att förutsättningarna för alla inte är lika. Skillnaden för företagare av svenskt ursprung och entreprenörer med invandrarbakgrund är alltjämt stora. Man blir till exempel olika bemött om man talar svenska med eller utan brytning. Språksvårigheter kan också göra det svårare att förstå myndigheter och de lagar som gäller i Sverige och det kan i sin tur medföra svårigheter att finansiera företagsstarten.

Under två veckor reser därför våra organisationer runt om i landet under parollen Nybyggare.nu för att möta människor mitt

i vardagen. I personliga möten på torget, vid livsmedelsbutiken, lekplatsen och andra offentliga miljöer ska vi initiera samtal och väcka frågeställningar för att ta del av entreprenörers egna berättelser om hinder och möjligheter att förverkliga sina företagsdrömmar i dagens Sverige.

Vi anser nämligen att alla ska få en rimlig chans att starta företag och bedömas på lika villkor - även när förutsättningarna är olika.

De här samtalen hjälper oss sedan som underlag för hur vi anser att förutsättningarna för invandrare att starta eget kan förbättras. Men vi kommer även att tillvarata möjligheten att samtala om våra tjänster och vad våra organisationer tillsammans kan erbjuda. Almis nya Mikrolån är ett sådant finansieringserbjudande. Det ger möjlighet till krediter på upp till 100 000 kronor och kräver ingen medverkan från banker.

I länet har 49 procent av utlåningen av Mikrolånen gått till just personer med utländsk bakgrund. Under våra möten kommer vi också att berätta om rådgivningen på olika språk och den hjälp som finns att få inför en företagsstart.

Idag finns våra kampanjbussar med rådgivare från Almi och IFS i Västerås för att träffa morgondagens företagare. Tillsammans ska vi riva hinder och visa på möjligheter att starta eget företag!

Torbjörn Henningson

vd, Almi Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons