Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amanda Agestav (KD): Låt bli att sparka på de som redan ligger

Annons
Styrkvartetten anklagas för att bryta fagra vallöften

På kommunstyrelsens sammanträde nyligen presenterades en första ide till ett utkast för budget för 2019. Jag som tidigare har varit med i majoriteten vet att tjänstmännen skulle inte få presentera något som inte en majoritet har ställt sig bakom. När sedan majoriteten ska göra sina politiska prioriteringar så handlar det om omfördelning på promillenivå i Västerås stads stora budget på nästan 8,5 miljard.

Det nya S styret med Liberalerna i spetsen ska spara pengar. Att rationalisera och vara återhållsam är i sig inte något dåligt men, sättet man gör det på är illa valt.

Politik och ekonomi handlar om att prioritera. Ingen har obegränsat med resurser. I en valrörelse så lovas det runt av många men sen när det kommer till praktiken så är fagra vallöften inte mycket värda.

I det som presenterades för kommunstyrelsen så är det i den nya majoritetens prioriteringar de som har det allra sämst som får betala deras tänkta skolsatsningar. Den nämnd som föreslås ett av de största sparbetingen är nämnden för personer med funktionsnedsättning.

Den nämnd som föreslås ett av de största sparbetingen är nämnden för personer med funktionsnedsättning.

Den nämnd som ansvarar för de människor i vår kommun som har sämst förutsättningar och bland de invånare som är allra fattigast. Det mesta av nämndens verksamhet är lagstadgade rättigheter som dessa personer har och naturligtvis ska ha. Väldigt lite av nämndens totala penningpåse är pengar som inte är upplåsta i verksamhet.

Det mesta av kommunens verksamhet handlar om människor. I detta fall människor som helt eller delvis är beroende av samhällets stöd för att kunna leva ett drägligt liv. Det finns de som både har fysiska men också psykiska eller neurologiska funktionsnedsättningar. Många har varaktiga funktionsnedsättningar. Ingenting som går över eller som man kan bli fri ifrån.

Det var många med mig som deltog i upproret mot den tidigare S-ledda regeringens nedskärningar inom LSS och den personliga assistansen. Här hade Liberalerna en hög svansföring. Därför är det många som satte sitt hopp till dem i Västerås, i tron att det här är en grupp människor som skulle prioriteras.

Nu har den nya majoriteten visat sitt rätta ansikte. De har prioriterat. Men de här människorna blir inte prioriterade. De prioriteras åt andra hållet istället. De blir en kassako för andra satsningar som majoriteten vill göra.

Nu har den nya majoriteten visat sitt rätta ansikte.

Ännu är ingen budget beslutad. Kommunfullmäktige har sitt budgetsammanträde den 29 november. Då hoppas jag att den nya majoriteten har kommit till besinning och inte väljer att lägga fram förslag som sparkar på de som redan ligger. Se till att prioritera dessa människor istället för att prioritera bort dem!

Se till att prioritera dessa människor istället för att prioritera bort dem!

Amanda Agestav (KD)

oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons