Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders Teljebäck (S): Det behövs en ny arbetslinje

Annons
Avgörande systemskifte. En gång hade vi i Sverige en aktiv arbetsmarknadspolitik och en arbetslinje. Nu har vi en passivitetspolitik av aldrig tidigare skådat slag, skriver Anders Teljebäck. foto: scanpix

Ibland säger man att det är trångt i mitten av politiken och att det inte skiljer något mellan de politiska alternativen. Inget kan vara mer felaktigt. På arbetsmarknadens område har det skett ett avgörande systemskifte: Den moderatledda alliansens politik, med kraftigt höjda avgifter och sänkta ersättningsnivåer i arbetslöshetsförsäkringen samt högre skatt för arbetslösa, sjuka och pensionärer än för de som arbetar syftar till att människor ska vara beredda att ta jobb till lägre löner. Det har också bekräftats genom avslöjanden i tidningen Expressen.

En sådan linje behöver också en ny arbetsmarknadspolitik. En gång hade vi i Sverige en aktiv arbetsmarknadspolitik och en arbetslinje. Nu har vi en passivitetspolitik av aldrig tidigare skådat slag. Just nu är 185 000 personer i så kallade arbetsmarknadsåtgärder. Få av dessa får utbildning och väldigt många får inga aktiva insatser alls.

Bland dem som ingår i så kallade garantier, jobb- och utvecklingsgarantin (70 000 personer) och jobbgarantin för unga (53 000 personer) är det fyra av fem som inte får aktiva insatser i form av utbildning eller praktik. När det gäller de unga är det till och med nio av tio.

Arbetslösheten var i februari 9,3 procent enligt Statistiska centralbyrån. Nu sprider sig paniken och det har blivit en febril aktivitet från regeringens sida. De som varit arbetslösa länge och inskrivna i den så kallade jobb- och utvecklingsgarantin ska i tredje fasen låsas in på praktikplatser med i bästa fall 65 procent av sin tidigare lön utan jobb-sökande aktiveter. I dag är det 15 000 personer i fas tre. Enligt Arbetsförmedlingens prognoser kommer det att vara 30 000 i höst.

Alliansregeringen arbetsmarknadspolitik är ett fiasko. Billiga åtgärder i stället förutbildning och arbete. Man sade före valet att utanförskapet skulle minska. Resultatet är att utanförskapet så som Moderaterna definierade det före valet har ökat med 70 000 personer, enligt en genomgång av Riksdagens utredningstjänst. Man sade att det skulle bli fler jobb, resultatet är att sysselsättningen enligt Statistiska centralbyrån minskat med 100 000 personer.

Vi socialdemokrater säger nej till låglönemarknad och press på arbetstagare att ta jobben till lägre löner. Vi vill utveckla den svenska arbetsmarknaden och skapa arbeten med ett högt kunskapsinnehåll. Det är så vi gör Sverige till ett rikare land inte ett fattigare.

Vi vill ha en arbetslöshetsförsäkring med en rimlig ersättningsnivå och ett höjt tak, så att människor kan känna sig trygga i en omställning från ett jobb till ett annat. Vi vill ha en arbetsmarknadspolitik som bygger broar från ett jobb till ett annat.

Att ge den moderatledda allinsen ytterligare fyra år till skulle innebära ett fullständigt systemskifte på arbetsmarknaden som inte går att reparera.

Arbetsmarknadspolitiken ska ge jobb och utbildning. Det behövs yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning värd namnet med betydligt högre volymer än i dag. Det behövs arbeten med anställningsstöd som en språngbräda att ta sig tillbaka till arbetsmarknaden för dem som varit arbetslösa länge.

I Västerås har vi över 7 000 arbetslösa enligt Arbetsförmedlingens senaste statistik. Antalet ungdomar under 25 år som är arbetslösa är 1 800. Den statliga arbetsmarknadspolitiken behöver kompletteras med kommunala insatser.

Vi socialdemokrater i Västerås vill göra mer för de unga så att de stärks och kan ta de jobb som blir lediga när äldre går i pension. Vi vill satsa på traineeplatser för unga arbetslösa i skola, vård och omsorg. På det sättet kan vi stärka kvaliteten i vården och omsorgen samtidigt som vi gör ett generationsskifte. Vi vill göra ett kunskapslyft för unga arbetslösa som behöver komplettera sin utbildning för fortsatta studier eller öka sin anställningsbarhet. Vi vill skapa lärlingsplatser för ungdomar med arbetsplatsförlagd utbildning som motsvarar yrkesvux. Vi vill skapa fler sommarjobb för gymnasieelever inom Västerås stad.

Med en stark nationell arbetsmarknadspolitik och kompletterande kommunala insatser går det att se till att de arbetslösa kan ta jobben när efterfrågan på arbetskraft ökar.

Anders Teljebäck

talesperson (S) i Västerås för utbildnings- och arbetsmarknadsfrågor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons