Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andreas Porswald (mp): Alla måste engagera sig

Annons

Solveig Ingemarsson (s) tar upp viktiga frågor i sin debattartikel. Jag vill kommentera hennes frågor på följande vis:

För det första; När det gäller skräpplockning längs Vägverkets vägar (bland annat E18) är det inte kommunen som ansvarar. Antingen är det Vägverkets egen personal eller någon idrottsförening som Vägverket samarbetar med.

För det andra har av tradition Storbritannien mycket kameraövervakning. I Sverige har vi haft en mer strikt syn på kameraövervakning av offentliga platser, men det ökar mer och mer i samhället.

För det tredje: I miljöbalkens 29 kapitel, paragraf 7 står det: "Den som med uppsåt eller av oaktsamhet skräpar ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till döms för nedskräpning till böter eller fängelse i högst ett år." Den som är ansvarig för att lagen efterlevs är polisen, men vi kan kanske inte kräva att polisen skall jaga personer som skräpar ner när deras resuser kanske skall användas till att bekämpa våldsbrott.

Att hålla efter nedskräparna är allas vårt ansvar. Det är en fråga om attitydförändringar och det är ett arbete vi kommer att påskynda från Västeråsalliansen och vi välkomnar och glädjs över att samtliga partier i Västerås kommunfullmäktige stödjer intiativet med att ge resurser till tekniska nämnden för budgeten 2009.

För det fjärde vill jag påpeka att sedan flera år har Västerås stad deltagit i den nationella skräpplockarveckan på våren, som Håll Sverige Rent arrangerar.

Nu vill vi gå steget längre för att ändra attityder till nedskräpning. Vi har redan dragit igång en planering för att arbeta tillsammans med polis, Mimer, näringsliv och

föreningar för att ändra attityder, inte bara när det gäller nedskräpning utan också klotter och annan skadegörelse.

Det är ett arbete som kommer att ta lång tid men det är viktigt att vi är uthålliga - för miljöns skull. Sedan flera år arbetar informatörer från Vafab Miljö AB i skolorna för att prata om återvinning och källsortering.

Idag städas centrum fem dagar i veckan och vi har ställt ut extra papperskorgar för att slippa argumentet att det inte fanns någon papperskorg. Dessutom ställde vi inför skolavslutningarna tillfälligt ut tre containrar (Stadsparken, Lögarängen och Djäkneberget). McDonalds har också en golfbil som används i Vasaparken för att hjälpa till med renhållningen.

Slutligen vill jag säga att klotter och skadegörelse kostar enorma summor: Enbart städningen beräknas kosta sju miljoner

kronor i år. Det är en ökning med 85 procent sedan 2002.

Klottersanering kostar 13-15 miljoner kronor per år enligt uppgifter från det brottsförebyggander rådet, Värna Västerås. Övrig skadegörelse kostar cirka tio miljoner kronor per år.

Alla västeråsare måste vara med och engagera sig för en renare och trevligare stad.

Andreas Porswald

ordförande tekniska nämnden Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons