Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andreas Porswald (MP): Busschauffören är en viktig ambassadör

Annons

Miljöpartiet hyllar busschaufförer.Foto: VLT:s arkiv

Visst känns det bra när du kliver på bussen, och du får ett vänligt bemötande. Det kan vara hjälpen du får på frågan om bussen är rätt för mig när jag skall åka till en vän? Kanske handlar det om hur du laddar ditt 10-resorskort? Kort och gott, ett schysst bemötande gör att vardagen förenklas oavsett om det är arbets-, studie-, eller fritidsresor.

Kollektivtrafiken ska vara väl fungerande, väl utbyggd i hela länet och ha naturliga kopplingar till angränsande län. Det ska vara enkelt och trevligt att resa kollektivt. Detta innebär att det ska vara enkelt att hitta tidtabeller, enkelt att ta sig till hållplatsen och stationen, enkelt att köpa biljett och enkelt att byta mellan olika trafikslag. Samhället och de offentliga skall stå för en bas tillsammans med entreprenörer som driver buss- och tågtrafik.

Investeringar i kollektivtrafiken är ett villkor för att minska koldioxidutsläppen och miljöpåverkan. Vi vill att resor med buss och tåg underlättas vid planering av infrastruktur mellan tätorter och inom en större stad som Västerås. En viktig pusselbit i omställningsarbetet är våra busschaufförer.

AB VL, vårt offentliga bolag i Region Västmanland har gjort stora insatser för att stärka kollektivtrafiken i länet. I och med Västerås stads satsningar på Smartkoll 2013 behövde över 60 nya busschaufförer anställas. VL startade en egen körskola för busschaufförer och utbildar idag chaufförer i körteknik, bemötande och att det är ett viktigt serviceyrke.

För oss i Miljöpartiet är ni, våra busschaufförer viktiga. NI är ambassadörer för vårt län. Bussen ska vara en del av ett hela-resan-perspektiv som ska kunna ta oss på ett enkelt och effektivt sätt dit vi vill. En del av resan kanske du går/cyklar, tar bussen/tåget och använder en hyrbil som går på el/biogas.

Bussen ska vara en del av ett hela-resan-perspektiv som ska kunna ta oss på ett enkelt och effektivt sätt dit vi vill.

Tack alla busschaufförer för att ni hjälper resenärerna att ta sig från A till B på ett hållbart och tryggt sätt.

Andreas Porswald (MP)

regionråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons