Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andreas Porswald (MP): Regeringen saknar mål för biogasen

Trots biogasens viktiga roll för att minska transportsektorns utsläpp saknar Sverige en nationell politik för biogasen.

Annons

Regeringen vägrar sätta ett nationellt mål för produktion av biogas.

För att biogasen ska fungera krävs att hela kedjan fungerar. Från insamling av råvara, produktion, uppgradering, distribution och tillverkning av biogasbilar. Då krävs ett nationellt samordnat ansvar som ser till att kedjan inte brister.

Målet om fossiloberoende leder inte till någon reell klimatnytta om det inte följs av riktig politik. Det är dags att biogasbranschen ges tydliga förutsättningar att bidra till Sveriges klimatomställning. Centerpartiet försöker säkert göra sitt till i förhandlingarna, men det räcker inte med de 340 miljoner kronor som Anna-Karin Hatt skrev om.

Miljöpartiet ser följande sju punkter som centrala för att få fart på biogasen i Sverige:

1. Fastställ ett nationellt mål för biogasproduktionen i Sverige. Ett ambitiöst biogasmål är ett sätt att markera tilltron till biogasens nytta för såväl klimatet, transporterna som för möjligheten att skapa företags- och jobbmöjligheter på landsbygden.

2. Återinför klimatinvesteringsstödet

Det har varit en av de viktigaste faktorerna för utvecklingen av produktion, distribution och uppgradering till fordonsdrivmedel men stoppades av alliansen. Stödet bör återinföras snarast och fokusera på statlig medfinansiering av kommunernas investeringar i biogasprojekt.

3. Inför ett gårdsstöd för biogasproduktion. Miljöpartiet vill införa det A för gårdar som producerar biogas av gödsel, som Energimyndighetens föreslår. Stödet föreslås till 20 öre per kWh biogas.

4. Inför ett mackstöd. Det är i dag alldeles för svårt att tanka biogas på många håll. Miljöpartiet vill återinföra det stöd som tidigare fanns till mackar för att bygga pumpar för alternativt bränsle, men fokusera på biogas.

5. Öka insamlingen av biologiskt avfall. I knappt hälften av Sveriges kommuner kan hushållen lämna sitt biologiska avfall separat. Samlat biologiska avfall kan på ett effektivt sätt göras till biogas och biogödsel. Miljöpartiet vill att hushållen i alla större tätorter på ett enkelt sätt ska kunna lämna sitt biologiska avfall till biogasproduktion.

6. Inför ett stöd till konvertering av fossildrivna bilar till biogasdrift. Många som har en fossildriven bil har inte råd att köpa en helt ny bil. Därför ett stöd införas för att bygga om bilens motor så att den kan drivas på biogas istället för bensin eller diesel.

7. Underlätta för offensiva kommuner. I dag finns det begränsningar för kommunala bolag att effektivt få tillgång till råvara till biogasproduktion utanför kommungränsen. Byråkrati utan syfte ska inte stå i vägen för att nå våra klimatmål.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons