Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anger och Nordin (m): Ingen rea på statliga företag

Annons

I onsdags beslöt riksdagen att regeringen får sälja innehavet i Telia Sonera, Nordea, OMX, Vasakronan, Vin Sprit och SBAB. Det är givetvis rätt tid att sälja i toppen av en högkonjunktur, för att få att få ut ett så högt pris som möjligt, så att Sveriges invånare får maximalt utfall av sitt ägande.

Samma onsdag publicerades en debattartikel från vår förre näringsminister, Thomas Östros, i VLT. I den påstås att dessa företags

utdelning till staten på 16 miljarder kronor är dubbelt så stor som den förväntade ränteminskning vi kan få från amortering på statsskulden efter försäljning. Östros nämner dock inte att 9,1 av dessa 16 miljarder är en extrautdelning från Telia Sonera för 2007. Nästa år kan vi vänta oss en utdelning om cirka sju miljarder kronor från dessa företag.

Så, låt oss räkna lite. Den genomsnittliga låneräntan för de senaste åren har varit 3,67 procent. Vid en amortering på 200 miljarder, minskar våra räntor med dryga sju miljarder kronor.

Östros kommenterar också Telia Soneras ägande av accessnätet med en fråga om vem som nu skall äga det nu. Det menar han är en viktig fråga, "inte minst av konkurrenshänsyn". Att konkurrensen inte fungerat här, är något vi påtalat flera gånger under socialdemokraternas tid vid makten och ingenting gjorts. Vi

arbetar nu med frågan i näringsutskottet och fick för några dagar sedan Post- och telestyrelsens rekommendationer i frågan om hur detta skall hanteras. Deras rekommendation kommer att ingå i analysen och Östros kan vara säker på att vi inte säljer förrän frågan är utredd.

Vad gäller försäljningen av det statliga bolåneinstitutet SBAB skall naturligtvis allt göras för att få en ny konkurrentbank. Konkurrensverket håller med om att konkurrensen då inte är hotad.

Med försäljningens stora kapitaltillskott till staten ges vi, även om stora belopp amorteras på statsskulden, möjligheter att satsa på investeringar i infrastruktur. För Västmanlands och Västerås del behövs många miljarder för de stora projekt som förhandlas. Till skillnad från den tidigare regeringens ofinansierade planer, ger vi ett svar på hur vi ska få fungerande landsvägs- och järnvägstransporter.

Thomas Östros är orolig över att det går för fort. Under era tolv år vid makten oroade vi oss för att ingenting hände. Nu vill vi bygga framtidens Sverige.

Staffan Anger

riksdagsledamot, Västmanlands län

Sten Nordin

riksdagsledamot, Stockholms län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons