Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anita Muchilwa Wallén: Inför kurser i vredeshantering i skolorna

Annons
Sätt stopp. Barn måste få lära sig att inte bara stå och titta på när deras kompisar far illa, skriver Anita Muchilwa Wallén. (Bilden är arrangerad)foto: scanpix

Alla barn har rätt att känna sig trygga i skolan. Trots detta upplever många barn rädsla, stress, ångest och får stryk i skolor runt om i Sverige. Hot, slag, sparkar, fula ord och till och med livshotande våld. Personalbrist och besparingar i skolor hjälper inte heller. Lärarna försöker men kan inte vara överallt hela tiden.

Hur ska man hantera ett barn som slår andra barn varje dag? Var går gränsen? Vad ska man göra när ett barn försöker ta livet av ett annat barn, och fortsätter att slå detta barn varje dag? Ska alla föräldrar vars barn far illa anmäla våldet varje dag? Var kan föräldrarna till barnet som är en fara för de andra barnen få hjälp? Hur ska skolor hantera sådana barn? Behöver barn slå ihjäl varandra innan vuxna gör något?

Det är viktigt för samhället att se till att skolor och föräldrar får hjälp att stoppa våldet så snart som möjligt. Alla föräldrar måste ta ansvar för sina barns handlingar och hjälpa sina barn att hantera sina känslor.

Det måste finnas extra resurser, hjälp och utbildning till alla skolor om hur de kan hantera sådana situationer. Barn måste få lära sig att stoppa våldet, och inte bara stå och titta på när deras kompisar far illa. De måste också få lära sig att hämta en vuxen, eller ropa på hjälp när ett barn får stryk.

Barn behöver hjälp att hantera sina känslor. Inför vredeshanterings kurser till alla barn i skolorna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons