Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ann-Charlotte Gyllenram: Vaccinera mot "dagisbakterien"

Små barn bör bo i Stockholm, eftersom det bara är där som alla barn vaccineras mot "dagisbakterien" pneumokocker. I andra delar av landet inväntar politiker Socialstyrelsens besked, trots att Smittskyddsinstitutet redan i fjol rekommenderade vaccination vid tre, fem och tolv månader.

Annons

Under tiden har vissa sjukvårdshuvudmän förberett sig vad gäller utbildning och budgetmedel, men på många håll tycks

beredskap att påbörja vaccination av små barn saknas helt.

Många barnavårdscentraler informerar om vaccination enbart vid direkt förfrågan från föräldrarna. Det visar Barnplantornas kartläggning av sjukvårdshuvudmännens förhållningssätt till pneumokockvaccination av barn och vilka steg som tas för att snabbt komma igång med vaccination om och när så blir fallet.

Pneumokocker är vanligt förekommande bakterier som kan orsaka dödlig hjärnhinneinflammation och blodförgiftning eller hörselskador, med hörselimplantat som nödvändig åtgärd. Barn under två år är särskilt känsliga, liksom personer över 65 år. Äldre vaccineras redan idag men när det gäller spädbarn och de yngsta barnen på dagis så dras beslutet i långbänk.

Det är alarmerande att så många landsting saknar beredskap. Barnen måste få ett effektivt skydd mot denna vanliga bakterie. Antalet barn som drabbades av svår pneumokocksjukdom ökade med 15 procent i fjol. 98 barn under fem års ålder insjuknade och nio dödsfall rapporterades, enligt Smittskyddsinstitutets årsrapport.

Barn som vaccineras kan slippa få allvarliga infektioner som kan ge bestående men i form av dövhet eller hjärnskador. Många vuxna skyddas dessutom genom så kallad flockimmunitet.

Stockholms läns landsting har redan lyft in vaccination mot pneumokocker i det allmänna barnvaccinationsprogrammet.

I Danmark vaccineras alla små barn gratis från och med den 1 oktober. När ska små barn i Västmanland få samma skydd mot livshotande bakterier?

Ann-Charlotte W Gyllenram

ordförande för Barnplantorna - Riksförbundet

för barn med cochleaimplantat

och barn med hörapparat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons