Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna Hård af Segerstad (m): Dags att slopa internationella kvinnodagen?

Den internationella kvinnodagen startades för att uppmärksamma kvinnors situation över hela världen. I Sverige börjar den kännas alltmer överspelad.

Annons

Feminister samlas i grupp med plakat och ropar högt om hur synd det är om kvinnor i allmänhet, och om vilka nya lagar, förbud och kvoteringar de vill införa.

Den grundläggande definitionen på feminism är att "kvinnor är strukturellt underordnade män och att detta förhållande bör ändras". Detta står i motsats till den liberala jämställdhetstanken som definierar lika rättigheter för män och kvinnor som det centrala.

Det här är två skilda synsätt och leder också till två skilda arbetssätt. Det feministiska synsättet är generaliserande och måste kombineras med en ideologi för att kunna ge förslag på lösningar. Sådana lösningar blir oftast kollektiva och kräver statliga ingripanden. Det liberala synsättet är däremot allmänt och fokuserar på individen.

Lösningen ligger inte i att springa till staten och ropa på lagar, utan i att ge kvinnor möjlighet att spela på samma arena som män, på lika villkor.

Två orsaker till att kvinnor tjänar mindre än män är dels att kvinnor ägnar mer tid åt hemarbete istället för att vara på jobbet och dels att många kvinnor väljer att jobba inom yrken till exempel vården som främst finns inom den offentliga sektorn.

Det är därför viktigt att underlätta för hemservicesektorn, som kan avlasta arbetet i hemmet. Därför är det också viktigt att öppna upp den offentliga sektorn för privata alternativ, så att kvinnor får samma möjligheter att göra karriär, välja olika arbetsgivare och driva företag, som finns i de flesta manligt dominerade sektorer.

En av det svenska näringslivets främsta kvinnor är Christina Stenbeck. Hon blev den 1 mars intervjuad av Lars Adaktusson

i TV8. Christina Stenbeck var mycket tydlig med att kvoteringar inte löser några problem. Det viktiga är att få ökad tillgång på kvinnor med rätt kompetens för styrelseuppdrag, något som Stenbecksfärens bolag lyckats bra med helt utan kvotering.

Genom att uppmuntra fler kvinnor att starta företag, genom att underlätta för kvinnor att utveckla egna nätverk, kan kvinnor stärka sin position och kompetens och ta plats i bolagsstyrelser och få chefsposter.

Det känns som en förolämpning mot alla kvinnor att en av årets 365 dagar skall vara en kollektiv tycka-synd-om-kvinnor-dag. Det skulle vara bättre om alla årets dagar vore dagar då man uppmuntrade framåtanda och initiativkraft hos både kvinnor och män. Är det inte dags snart att slopa kvinnodagen?

Anna Hård af Segerstad

m-kvinnoansvarig Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons