Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna Lundberg (FP): Det är dina skattepengar!

Annons

I lördags (VLT den 24 januari) kunde vi i en annons läsa att Hallstahammars kommun ropar "Vi hushåller med våra pengar!" I samma annons erkänner dock majoriteten, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, att det är lite skakigt för kommunens kommande budget.

Som folkpartist och oppositionspolitiker i Hallstahammar fick den här annonsen mig att sätta morgonteet i halsen, bokstavligen. Snacka om att försköna verkligheten!

För det första är det skattebetalarnas pengar det handlar om. Dina och mina pengar som du och jag genom kommunalskatten betalar för att finansiera den kommunala verksamheten. Majoriteten hävdar att man hushåller med "sina" pengar. Jag hävdar att den har lång väg kvar dit.

För det andra har majoriteten trots att det under flera år rått högkonjunktur i vårt land, inte speglat det i kommunens räkenskaper. Majoriteten inledde mandatperioden 2007 med ett överskott på 0,2 procent. Då var skattekraften god och arbetslösheten på väg ner, idag är vi mitt i en lågkonjunktur. Arbetslösheten och varslen i vår kommun har ökat markant sista halvåret och dessutom har de styrande lagt en budget som inte innehåller några besparingar. Det är en budget på marginalen och besparingen ska börja först 2010. Ändå hävdar majoriteten att man kommer att nå ett ekonomiskt mål under mandatperioden på 1,5 procent. Jag är ytterst tveksam till att man kommer att klara det målet!

Jag är oroad över kommunens framtida ekonomi! Hallstahammar står inför stora ekonomiska utmaningar och det gäller alla våra verksamheter. Vi måste inte bara vända på varenda sten, vi måste våga tänka i nya banor, utvärdera, omvärdera, reflektera och sänka de strukturkostnader som är höga när det gäller den kommunala verksamheten. Det har inte dagens majoritet i Hallstahammars kommun gjort i tillräcklig utsträckning!

Att tro att en ökad inflyttning kommer att lösa alla ekonomiska problem är en utopi. Hallstahammar kommer inte att kunna öka antalet innevånare i tillräcklig utsträckning för att finansiera en oförändrad kommunal verksamhet ens under 2009 än mindre 2010.

Det är dags för en förändring i Hallstahammar. Det är aldrig bra att ha ett och samma styre i en kommun år efter år. Vi behöver nya idéer och nya krafter i Hallstahammar.

Jag är beredd att vara en av dessa krafter. Jag är beredd att lägga min tid och kraft för att få till en förändring! Jag är beredd att ta ansvar - är du?

Anna Lundberg

ordförande för

Folkpartiet i Hallstahammar

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons