Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna Wallén (S): Brist på kapital är problem

Att företag kan växa är helt centralt för Sveriges välstånd.

Annons

Under de senaste 20 åren har de flesta nya jobben skapats inom små och medelstora företag. Om den utvecklingen ska kunna fortsätta är det viktigt att nya och växande företag ges så bra stöd som möjligt.

För oss socialdemokrater, till skillnad från Moderaterna, är företagens villkor inget särintresse utan en helt avgörande fråga för Sveriges välstånd och utveckling. Många av de företagare som vi träffar pekar på tillgången till kapital som en av de viktigaste faktorerna för ett bra företagsklimat.

Vi är övertygade om att företagens problem måste tas på allvar och leda till verkningsfulla åtgärder. Sverige har inte råd att låta fler goda företagsidéer gå till spillo.

I dag visar flera undersökningar att många företagare har svårt att dra till sig investeringskapital, vilket bromsar deras utveckling. Vi socialdemokrater är bekymrade över den borgerliga regeringens passivitet inför detta problem. Därför föreslår vi tre insatser som skulle förbättra tillväxtmöjligheterna för mindre företag med goda idéer.

• För det första vill vi skapa en statlig riskkapitalfond med ett särskilt fokus på innovativa små och medelstora företag. Fonden ska stötta företag i den tidiga, och så viktiga, utvecklingsfasen innan det är möjligt att stå på egna ben.

• Vi vill också, i dialog med näringslivet, genomföra en kartläggning av hur kapitalförsörjningen för små och medelstora företag egentligen ser ut. Vi tror nämligen att de olika aktörerna på området skulle kunna samordnas på ett betydligt smartare sätt än i dag.

• Vårt tredje förslag går ut på att stärka de ekonomiska incitamenten för investeringar i onoterade bolag. En lösning kan vara att koppla en skattereduktion till den typen av investeringar – ett så kallat riskkapitalavdrag.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons