Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna Wallén (S): Nedskärningar – är det att ta ansvar för skolan?

Roger Haddad (FP) hävdar i sin debattartikel den 9 mars:

Annons

1. Att vi socialdemokrater vill göra det dyrare att anställa unga arbetslösa.

2. Att det inte finns något aktivitets-förbud på 90 dagar för unga arbetslösa.

3. Att endast kommunerna ska bära ansvaret för elevernas sjunkande skolresultat.

Inget av detta stämmer! För det första så vill vi socialdemokrater göra det billigare att anställa en ung arbetslös, inte dyrare . Vi föreslår en skattereduktion som motsvarar hela arbetsgivaravgiften. En riktad åtgärd som ger reella effekter.

Regeringen har infört en generell halvering av arbetsgivaravgiften. Vi ser att den generella nedsättningen är en extremt ineffektiv och dyr åtgärd som inte leder till jobb för unga. Den ger i stället en kraftigt ökad vinstmarginal för företag som sedan tidigare har en hög andel anställda under 25 år. Denna åtgärd kostar cirka tio miljarder kronor per år brutto!

Faktum är att Riksrevisionen, vars uppdrag är att granska hur effektivt statens pengar används, har påpekat att förlusten är större än satsningens reella vinster. Resultatet av den borgerliga regeringens politik är därför få, om ens några.

För det andra, regeringens aktivitetsförbud, på 90 dagar, för unga arbetslösa kvarstår. Den ändring man gjort i regelverket är inte allmän, utan selektiv, vilket innebär att Arbetsförmedlingen inte kan erbjuda alla arbetslösa ungdomar aktiva insatser från dag ett utan en begränsad och selekterad grupp.

Vi socialdemokrater vill avskaffa aktivitetsförbudet helt. Vi ser att situationen är högst allvarlig. Vi kan konstatera att ungdomsarbetslösheten bitit sig fast på rekord höga nivåer. 96 000 unga står utan arbete i dag. Var fjärde ungdom är påtvingad ett utanförskap. Detta får oerhörda konsekvenser för den enskilda människan men även för samhället i stort.

Vi socialdemokrater vill knäcka ungdomsarbetslösheten. Därför väljer vi att investera sju miljarder kronor i utbildningsinsatser som leder till jobb för unga.

För det tredje, jag vet mycket väl att kommunerna i dag har huvudmannaskap för skolväsendet. Men till skillnad från Haddad duckar jag inte från mitt ansvar som politiker genom skjuta över allt ansvar på kommunerna. Som riksdagsledamöter sitter undertecknad och Haddad i Sveriges högsta, folkvalda, beslutande församling.

Haddad har varit med och beslutat om nedskärningar i de statliga anslagen till gymnasieskolan på 675 miljoner kronor bara i år. Samtidigt som endast 79 procent av flickorna och 74 procent av pojkarna fullföljer sin gymnasieutbildning inom fyra år. Från och med 2015 kommer resurserna att minska med hela 2 miljarder.

Är det att ta ansvar för och prioritera skolan?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons