Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna Wallén (S): Utbildning är nyckeln till framgång

Annons

Lennart Jansson lyfter fram en rad intressanta frågor rörande arbetslösheten i sin artikel. Jag håller med om att alla goda krafter behövs för att förbättra och utveckla företagsklimatet i Sverige. Vi behöver satsa på infrastruktur och utbildning. Där är vi eniga. Men frågan kvarstår om den beprövade politiken som regeringen fört, med mycket stora och kostsamma reformer, verkligen har gett effekt? Svaret på den frågan är nej.

Flera oberoende aktörer har pekat ut regeringens reformer som ineffektiva. Bland annat har Finans-politiska rådet, Konjunkturinstitutet, Riksrevisionen och oberoende forskare slagit fast att regeringens reformer varit kostsamma och inte gett de utlovade resultaten.

Ungdomsarbetslösheten kan minskas om vi gör rätt prioriteringar. Vi vill rikta insatser mot de unga som står längst från arbetsmarknaden. Vi behöver se varför vissa individer inte får jobb, och ge dessa förut-sättningar att få rätt kompetens och kunskap för ett framtida arbete. Här menar vi att utbildning är nyckeln till framgång.

Vi vill se satsningar på framtiden genom att höja kompetensen så att ungdomar blir attraktiva för företagen. Vi föreslår en kompetenskommission som ska arbeta med förbättrad matchning mellan arbetsgivarnas behov och de arbetssökandes kompetens. Det är något som företagarna själva efterfrågar. Till sitt förfogande har de en miljard kronor för att upphandla bristyrkesutbildningar. Vi föreslår att 700 miljoner kronor omdisponeras från ineffektiva coacher till förstärkt förmedlingsverksamhet.

Vi behöver få fler att vilja starta småföretag och vi behöver satsa på företag som vill växa. Det gör vi bland annat genom att införa en ny riskkapitalfond för små och medelstora företag.

Vi behöver också bygga ut infrastrukturen. Vi prioriterar utbyggnad och upprustning av järnväg och övrig infrastruktur för att förbättra vardagen för dem som reser kollektivt, inte minst för dem som pendlar.

Det privata näringslivet behöver få bättre förutsättningar för att kunna anställa fler. På samma sätt finns det möjligheter att se den jobbpotential som finns inom den offentliga sektorn. Där kommer det om några år att finnas ett stort behov av utbildad personal som kan arbeta inom barnomsorgen och äldreomsorgen för att bibehålla kvaliteten.

Vi behöver titta bredare på hur vi kan bekämpa arbetslösheten. Vi ser gärna fler initiativ till samtal och samarbeten mellan politiker och näringslivet.

Vi har en rad förslag som innebär att vi ser utbildning som nyckeln till framgång, inte minst för de många unga som står utan jobb.

Arbetslösheten är verkligen en stor utmaning. Det finns inga lätta och snabba vägar men det måste finnas goda idéer. Det har vi socialdemokrater.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons