Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ansvar för välfärd och grön omställning

Annons
Programförklaring. I dag tar de rödgröna partierna över den politiska ledningen i Västerås.

Västerås nyvalda kommunfullmäktige samlas i dag för första gången sedan de allmänna valen i september. Ett val där alla västeråsare hade möjlighet att sätta sitt avtryck.

Valresultatet blev jämnt mellan de rödgröna och borgerliga partierna. Ett fåtal röster avgjorde att vi i de rödgröna partierna fick 30 mandat medan de borgerliga partierna fick 28 mandat. Sverigedemokraterna blev vågmästare med 3 mandat i kommunfullmäktige.

Redan före valet klargjorde de rödgröna och borgerliga partierna att den gruppering som fick flest mandat också skulle få ta ledningen för Västerås stad

I det rödgröna samarbetet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är vi nu beredda att ta ansvaret för Västerås stad de kommande fyra åren.

Vårt mål är att vara en kommunledning som ser till hela Västerås och alla som lever här. En kommunledning som ser och förstår betydelsen av att samla alla som vill vara med och forma framtidens Västerås.

Därför vill vi så långt som möjligt söka breda lösningar och samförstånd i fullmäktige och i nämnder och styrelser. Det innebär en vilja att lyssna, jämka och kompromissa – en vilja som vi hoppas även ska finnas hos de borgerliga partierna.

I det rödgröna samarbetet bärs vi av en idé om hur vi vill se framtidens Västerås. Grunden är våra värderingar om demokrati, ansvar, hållbar utveckling, rättvisa och alla människors lika värde.

Detta framgår även tydligt av vårt gemensamma valmanifest Möjligheternas rödgröna Västerås.

Vårt rödgröna valmanifest innehåller också en hel del ambitioner som byggde på att den nationella rödgröna politiken skulle förverkligas. Nu blev det inte så.

Därför får Västerås stad avsevärt mindre i både generella och riktade statsbidrag. Mindre resurser betyder i sin tur att en del av våra lokala ambitioner kommer att skjutas framåt i tiden.

Lokalt vill gärna ta itu med den allt för höga ungdomsarbetslösheten. Över 1 800 ungdomar är arbetslösa i Västerås. Brister i utbildningen är det enskilt största problemet. Därför vill vi bland annat satsa på ett kunskapslyft för unga.

I förskolan, grundskolan och gymnasiet ska det vara tydligt fokus på lärande. Alla elever ska få det stöd som behövs för att nå målen. Eleverna ska vara trygga. Mobbning accepteras inte.

Åtgärderna för ökad integration och minskat utanförskap ska öka. IDA-projektet har stor betydelse för detta och bör därför vidareutvecklas.

Kulturskolan för de unga är en viktig inkörsport till ett levande och livslångt kulturintresse.

I nuläget står hundratals ungdomar i kö till kulturskolan. Det vill vi gärna åtgärda.

Möjligheterna att påverka måste bli fler. Dialogprojekt ska utvecklas. Västeråsarna ska även få möjlighet att lämna egna med-borgarförslag till kommunfullmäktige.

Vi står upp för natur och miljö. Vårt engagemang drivs av en stark solidaritet med människor som lever i dag, med kommande generationer och med hela det ekologiska systemet.

Den mat som staden serverar ska därför vara ekologisk, helst närproducerad och lokalt tillagad.

Vi vill även ha en vegetarisk dag i veckan i skolorna liksom ett matlyft för de äldre.

De val vi gör i dag formar det liv vi lever i framtiden. Det är här och nu som vi måste börja arbeta för fler jobb, tryggad välfärd och ett långsiktigt hållbart samhälle.

Ulla Persson (S)

Magnus Edström (MP)

Marléne Andersson (MP)

Vasiliki Tsouplaki (V)

Rödgrön kommunledning i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons