Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen satsas det på de funktionshindrade

Annons

Budgetunderlaget för år 2006 är presenterat. Tidigare eftersatta områden får plötsligt ökade anslag, exempelvis handikappomsorgen.

Det märks att den socialistiska majoriteten nu insett att det inte går att spara på de funktionshindrade varje år. Därför är de föreslagna satsningarna välkomna, satsningar som vi i folkpartiet påtalat behovet av hela tiden, under hela mandatperioden.

Antalet funktionshindrade personer som står i kö till bostad enligt lagen om stöd och service till personer med funktionshinder är fortfarande oacceptabelt högt. Vi får inte glömma att andelen ökar för varje år i takt med att ungdomar blir äldre, precis som alla andra, och vill flytta hemifrån i 20-årsåldern. Ingen ska behöva bo kvar hemma mot sin egen vilja tills han eller hon är 40 på grund av att kommunen inte har anpassade lägenheter eller gruppbostäder.

Behovet av insatser för personer med funktionshinder, både när det gäller gruppbostäder, andra an-passade bostadsformer, träffpunkter och kontaktpersoner, har de styrande känt till under en lång tid, men det passar att satsa lite extra nu i kommande valbudget för 2006 trots att behovet varit ett faktum länge.

Det är inte fel att påstå att valrörelsen har börjat och att strategin är tydlig från den sittande majoriteten.

Folkpartiet har i varje budgetalternativ prioriterat satsningar på de funktionshindrade i syfte att verkställa de positiva beslut som kommunen fattat och slippa riskera sanktions-avgifter.

Men Västerås måste ha en mycket bättre framförhållning och ha en helhetssyn kring personer med funktionshinder, från skolan till bostad och sysselsättning. Brist på helhetssyn är en svaghet vilket bidrar till att Västerås ständigt ligger efter när det gäller utbyggnad av gruppbostäder och planering av andra insatser på det handikappolitiska området.

Folkpartiet kommer att fortsätta driva en aktiv handikappolitik i nämnden för funktionshindrade, med målet att stärka de funktionshindrades villkor och delaktighet i samhället när behoven uppstår - inte bara inför ett valår.

Roger Haddad

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons