Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är det en skyldighet att strejka?

Annons

Konflikten mellan fackföreningen Byggnads och det lettiska byggföretag som vunnit upphandlingen om att bygga en ny skola i Vaxholm engagerar och tar stor plats i debatten just nu.

I ett inlägg i VLT den 6 december skriver Mats Engström och Denise Bergström att Fredrik Reinfeldt överträffar alla tidigare moderatledare. Detta var nog inte menat som beröm, men min uppfattning om Fredrik Reinfeldt är att han gör ett mycket bra arbete med att förnya och föra fram moderaternas politik.

Engström och Bergström har fel när de säger att moderaterna skulle vara okunniga om hur arbetsmarknaden fungerar. Vi känner väl till att större delen av arbetsmarknaden täcks av kollektivavtal och det finns ingen anledning att förändra detta.

Moderaterna vill ha lugn och ro på arbetsmarknaden så att företag kan verka under stabila förhållanden och arbetstagare kan känna sig trygga. Rätten att vidta fackliga stridsåtgärder är grundlagsskyddad och utgör en viktig grundsten i vårt samhälle.

Att det är en rättighet att strejka behöver dock inte, som Engström och Bergstrand verkar mena, innebära en skyldighet att strejka. Ett fackförbund har faktiskt möjligheten att ta ett samhällsekonomiskt ansvar genom att ställa sig frågan om konflikten är rimlig och om den värnar om den enskilde arbetstagaren.

I det aktuella fallet med det lettiska byggföretaget tycker vi inte att Byggnads tar detta ansvar.

De lettiska arbetarna tjänar cirka 13 700 kronor/månad plus bostad, måltider, fria hemresor och fria telefonsamtal hem. Företaget har lettiskt kollektivavtal och är också, enligt uppgift, villiga att sluta ett så kallat hängavtal till Byggnads avtal. Att Byggnads i det läget försöka demonisera företaget framstår åtminstone för mig som en överreaktion.

Enligt min mening är det bra med konkurrens. Det gäller självklart även byggsektorn som inte precis gjort sig känd för sina låga produktionskostnader, att vara konsumentorienterad eller välkomna konkurrens.

Eftersom vi verkar på en gemensam marknad med de andra EU-länderna är det bra att konflikten kommer upp till prövning på EU-nivå. Resultatet av den prövningen har vi sedan att rätta oss efter.

Till sist kan jag konstatera att Engström och Bergstrand verkar vara mer intresserade av att söka konflikt med moderaterna än inse att förändringar i vår omvärld även kan komma att kräva förändringar i Sverige.

Tomas Högström (m), riksdagsledamot, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons