Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är det okej att vara normkritisk mot RFSU?

Får jag som förälder ifrågasätta när dottern kommer hem från skolan upprörd efter en sexual- undervisning från RFSU? Blir jag stämplad som moralkärring?

Annons

Kan det vara så att RFSU har patent på sanningen? Eller är det okej att ifrågasätta och bör vi kanske göra det?

Jag undrar om det är fel på min modersinstinkt att bli orolig när dottern säger att RFSU använde ord hon aldrig hört någon vuxen använda förut? Vad är det för ord? Är det ord jag vill att mitt barn ska vara alltför bekant med? Är det ord som pedagogiskt utbildade lärare på skolan eller exempelvis utbildade barnmorskor skulle använda? Är orden relevanta för undervisningen?

Vad tycker vi föräldrar om att våra barn i sexualundervisningen främst lär sig om olika avancerade sexställningar som mest liknar porrfilmssex? Och vad skulle vi tycka om ungdomarna skulle inleda gruppförhållanden eller ha gruppsex? Känner sig alla ungdomar bekväma med att ställa upp på diverse olika sex- varianter? Kan en del ungdomar eller kanske många känna sig direkt obekväma?

Finns det risk att de ställer upp, egentligen mot sin vilja, bara för att vara till lags? För att allt ska vara så normalt?

Jag undrar även om det är okej att RFSU-representanter ska ha rätt att tysta barnen i skolan som ifrågasätter undervisningen? Är inte en del av skolans uppgifter att lära barnen ett kritiskt synsätt?

Bör då inte de utom-stående aktörerna som verkar i skolan förhålla sig till denna grundläggande rättighet barnen har? Ska våra barn ha rätt att tacka nej till att få kondomer eller ska vuxna ha rätt att truga på dem kondomerna?

Vad vill vi egentligen att våra barn ska lära sig om sex? Vem ska få bestämma det? Är det rimligt att anta att alla barn är redo för dylik sexualundervisning?

Är alla ungdomar i första ring så avancerade i sina sexualliv? Vilken hänsyn tas till dem som inte är sexuellt aktiva, inte debuterat?

Varför får kärlek inte blandas in när RFSU står för sexualundervisningen? Varför nämndes det inte en enda gång under hela lektionen? Är kärlek så oviktigt i sammanhanget?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons