Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är det så kulturarvet skall förvaltas?

Annons

Troligen har det i dag gått så mycket prestige i ärendet att det inte går att påverka frågan särskilt mycket mer. Jag vill dock förtydliga mitt debattinlägg från den 29 november. Det är skrivet av mig, som privatperson, hemma i min källare. Britas Lennart Eriksson har troligen dragit förhastade slutsatser i sin upprördhet över min kritik mot solcellerna. Artikeln utgör inte länsstyrelsens officiella uppfattning trots att jag arbetar där.

I Sverige har alla rätt att yttra sig oavsett koppling till olika arbetsplatser. Sällan har jag dock mötts av så många positiva kommentarer efter något jag publicerat som nu. Kanske något för kyrkan att reflektera över i denna tid av sekularisering och vikande medlemstal.

Eriksson säger att de största kostnaderna i kyrkan inte täcks av den antikvariska ersättningen utan av egna medel från de "kyrkotillhöriga". Som medlem i Svenska kyrkan bidrar jag till dessa intäkter. Jag förutsätter att medlemsavgiften (kyrkoskatten) används på ett sätt som vårdar kulturarvet i stället för att kortsiktigt stjälpa det. Annars faller mycket av argumenten även för mig att välja just Svenska kyrkan som samfund.

Jag noterar att Britas Lennart Eriksson ägnar två tredjedelar av sitt svar på min första artikel åt ersättningen som utgår från staten till Svenska kyrkan för kulturvård. Kanske tar denna fråga så mycket platsi Erikssons inlägg för att det fortfarande är mest intressant att diskutera kyrkans ekonomi istället för det jag skrivit om, - hur kyrkan skall förvalta vårt gemensamma kulturarv. Tillåt mig i detta sammanhang rätta mig själv. Den antikvariska ersättningen som utgår år 2005 är inte 200 miljoner utan 275 miljoner skattekronor.

VLT tror inte på någon "solfångarepidemi" på landets kyrkor. Sala- Heby Energi AB har dock tydligt uttalat att detta är en experimentverksamhet som om det visar sig bli bra, skall erbjudas landets andra församlingar. Är det så vi vill att vårt kulturarv skall förvaltas?

Det hela är egentligen väldigt enkelt. Problemet är inte cellerna i sig. Problemet är att de skall monteras på socknens mest värdefulla byggnad. Hitta en alternativ placering, problemet försvinner och "Saltsjöbadsandan" återupprättas.

Slutligen vill jag säga att jag mer än gärna förser Eriksson och andra intresserade med källförteckningen till min "undermåliga historiebeskrivning" rörande Svenska kyrkans koppling till staten genom tiderna. Samtliga källor är skrivna av ledande historiker.

Patrick Björklund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons