Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är det värt priset att montera ned välfärden?

Annons

Nej, jag skämtar inte när jag säger att jag har fått bättre vård i Indien än i Sverige. Inte heller "hånar jag fattigdomen", som Israelsson och Andersson skriver.

En första förutsättning för bra vård är ju att över huvud taget komma i kontakt med en läkare - något som fungerar alldeles ypperligt i Indien, till skillnad mot här.

Jag vet inte vilka erfarenheter Israelsson och Andersson har av Indien och hur många fattiga indier de känner, men själv har jag tillbringat sammanlagt ett par år där, under nio resor. Jag har vänner och bekanta från alla kaster/samhällsklasser. Ingen av dem - inte ens de fattigaste med en inkomst på mellan 5 och 10 svenska kronor om dagen - skulle acceptera att inte få komma till en läkare när de behöver det!

Israelsson och Andersson tycks inte veta att många svenska pensionärer varje vinter reser till Indien, där de besöker läkare, tandläkare och optiker - sådant som de inte har råd med, eller inte kan vänta på, här hemma i "välfärdslandet".

De "tjänar in" respengarna, slipper väntetider och får en semester i värmen på köpet.

Men det var inte den indiska sjukvården jag ville diskutera, utan den svenska. Israelsson och Andersson har nogsamt undvikit att svara på mina frågor och funderingar.

De skriver att sjukvården i Sverige har gjort enorma framsteg under de senaste årtiondena, och redovisar statistik över operationer och spädbarnsdödlighet.

Den tekniska utvecklingen har jag aldrig ifrågasatt - förutom vad gäller Centrallasarettets växel. Men vad ska vi med all denna teknik och kunskap till, när det inte längre finns nog med personal för att ta hand om patienterna och när köerna växer?

Landstingsförbundets undersökning från den 24 mars i år visar att vårdgarantin inte fungerar. Enligt garantin ska ingen behöva vänta längre än sju dagar på att få vård. Undersökningen visar att 8,5 procent av patienterna fick gå hem från svenska läkarmottagningar utan att ens ha fått träffa en läkare eller sköterska. Två av tio sjuka tvingades vänta mer än en vecka på hjälp.

Och köerna till många operationer är mycket, mycket längre än så.

Vårdpersonalen sliter livet ur sig för att försöka hjälpa, trots bristande resurser, men de kan ju inte trolla med knäna. Det behövs mer pengar och mer personal - det måste väl även politiker inse?

Är det värt priset att montera ned välfärden - som de riktiga socialdemokraterna kämpade för i decennier - bara för att platsa i EU och EMU?

Grunden för de inrättningarna är ju att staten ska ta mindre ansvar och att den enskilda själv ska betala mer, på en "fri marknad", alltså rena motsatsen till solidaritet.

Nu sägs det att det är brist i statens kassa. Samtidigt ger sjukförsäkringen miljardöverskott. Ja, just den försäkringen som det skriks i högan sky om, eftersom den sägs ruinera landet.

Det påstås att allt fler är sjukskrivna. Men enligt Statistiska centralbyrån är de sjuka inte fler, däremot har sjukskrivningsperioderna blivit längre. (En hel del av de sjuka är utsliten vårdpersonal.) Kostnaderna har ökat, men samtidigt har kostnaderna för a-kassa och socialbidrag minskat.

Sjukförsäkringen ger i år en vinst på 15,6 miljarder. Nästa år beräknas överskottet bli 19,4 miljarder och 2007 31 miljarder.

Riksförsäkringsverket har därför föreslagit att avgifterna (alltså skatten) till sjukförsäkringen ska sänkas. Men regeringen vill inte. Miljarderna går in i statskassan, samtidigt som de sjukskrivna får höra att de kostar så mycket.

Jag får inte det här att gå ihop. Inte alls. Speciellt inte när man ser i backspegeln. 1998-2001 hade statens budget 250 miljarder i överskott. Pengarna kunde inte användas till den offentliga sektorn på grund av "utgiftstaket" som politikerna lagt över oss alla. (Detta ökade i sin tur arbetslösheten i den offentliga sektorn.)

En del av överskottet användes i stället till att betala av på statsskulden och skatterna sänktes lite grand.

Men var är resten av miljarderna? Är Sverige egentligen så fattigt som det sägs?

Jag vill ha svar. Bosse Ringholm, var är du?

KERSTIN EKHOLM

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons