Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbete ska alltid löna sig

Annons

I dag beslutar riksdagen om ett av förslagen som regeringen har lagt för fler jobb. Majoriteten av väljarna gav alliansen förtroendet att sjösätta den politik som vi gick till val på. Det handlade till stor del om jobben, om de människor som inget hellre vill än att ha ett jobb men som har låsts fast i arbetslöshet och utanförskap. Det vill vi göra något åt.

På onsdag genomförs a-kasseförändringarna när riksdagen går till beslut. Förändringen innebär att a-kassan återgår till att vara den omställningsförsäkring som det var tänkt. Det är alltså inte något systemskifte. Det handlar om att a-kassan trappas ned efter en längre tids arbetslöshet.

De som är arbetslösa kommer inte att lämnas i sticket. Målet är att tiden i arbetslöshet ska bli så kort som möjligt. Vi kommer att sätta in insatser som stöttar dem som haft oturen att förlora arbetet. Personliga coacher och individuella handlingsplaner införs kort efter att man har blivit arbetslös. I dag kan folk dessvärre gå arbetslösa i flera månader utan att något görs.

Vi kommer också att ge möjlighet för flera olika arbetsförmedlingsaktörer att coacha och förmedla jobb åt dem som inte har något arbete. Vi underlättar dessutom för arbetsgivare att anställa dem som varit borta från arbetsmarknaden länge genom nystartsjobb - ett riktigt jobb med avtalsenlig lön men med borttagen arbetsgivaravgift. De som inte får ett jobb efter riktigt lång tid i arbetslöshet omfattas av jobb- och utvecklingsgarantin, där all kraft läggs på att den arbetslöse ska komma tillbaka till arbetsmarknaden.

Den förra regeringen accepterade utanförskapet. Resurser satsades på att dölja människorna bakom arbetslöshetsstatistiken. Inga satsningar på att få tillbaka människor i riktiga arbeten gjordes.

Arbetslösheten ökade under socialdemokraternas mångåriga maktinnehav och mängder av unga människor förtidspensionerades. Den förra regeringen ökade antalet Ams-åtgärder till orimliga nivåer med misslyckade resultat. Långtidsarbetslösa personer sattes i tillfälliga plusjobb med låga löner för att kastas ut i arbetslöshet igen efter två år.

Arbetsförmedlingarna har fått lägga mycket tid på att förmedla ledighet i form av friår och Ams-åtgärder i stället för att förmedla jobb. Den förra regeringen lade dessutom ett sjuklöneansvar på arbetsgivarna som förhindrade många arbetsgivare att våga anställa.

Ställer man alternativen bredvid varandra är det solklart att det finns ett alternativ som låser fast människor i utanförskap och politiska system - det var den förra regeringens medicin. Det andra alternativet, alliansregeringen, gör vad den kan för att få människor i arbete, arbetsgemenskap och egen försörjning. Arbete ska alltid löna sig.

När debatten är som hetast är det viktigt att påminna sig detta. Centerparitet och allianspartierna sätter människan före systemen. Det är inte hållbart att ha system som låser in människor. Därför gör vi allt vi kan för att människor ska få ett riktigt arbete och kunna försörja sig på sin egen lön. Till våren kommer fler förslag för att få ned utanförskapet så att alla som kan och vill arbeta ska få göra det. Se a-kasseförslaget som det är, en del i en större helhet för att fler människor ska ha ett riktigt arbete och kunna försörja sig på sin egen lön. Människor som kan och vill arbeta ska ges möjlighet och incitament att göra detta.

Jörgen Johansson

Se a-kasseförslaget som det är, en del i en större helhet för att fler människor ska ha ett riktigt arbete och kunna försörja sig på sin egen lön, skriver riksdagsledamoten Jörgen Johansson (c), Arboga.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons