Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslinjen återupprättas

Målet med regeringens politik är att ge fler chansen att få ett arbete. Samtidigt stärks arbetslöshetsförsäkringens roll som en omställningsförsäkring, skriver riksdagsledamoten Jörgen Johansson (c).

Annons

Valrörelsen stora fråga handlade om arbetslösheten. Var femte svensk i arbetsför ålder stod utanför arbetsmarknaden eller arbetade mindre än vad han eller hon skulle vilja. Då alliansens politik för fler i jobb vann gehör på valdagen är det underligt att facken och vänsterkartellen nu går till generalangrepp mot återupprättandet av arbetslinjen.

Regeringens utgångspunkt är att arbetslöshetsförsäkringen ska bli försäkringsmässig. Den ska fungera som en omställning mellan två arbeten. Inte som en permanent försörjningskälla. De första nio månaderna har man samma ersättningsnivå som i dag. De kommande månaderna samma nivå som på 1990-talet. Har man barn så har man ersättning under längre tid.

I ett land där medianarbetslösheten är 90 dagar är det förbryllande att förändringen leder till en massiv protest från fackligt håll. Majoriteten av dem som står utanför arbetsmarknaden kommer inte att beröras. Resterande kommer att omfattas av en jobbgaranti för att snabbt finna vägen tillbaka till ett jobb. Det är alltså en aktiv strävan att ge allt fler människor självförtroendet tillbaka.

Avgiften till a-kassan kommer att höjas, men omfattar inte den som i dag är arbetslös. Höjningen kommer att vara maximalt 300 kronor inom varje sektor. Dessutom ska ingen a-kassa betala in mer till försäkringen än den ersättning som betalas ut till a-kassans arbetslösa medlemmar. En begränsningsregel införs därför på avgiften.

Målet med regeringens politik är att ge fler chansen att få ett arbete. Samtidigt stärks arbetslöshetsförsäkringens roll som en omställningsförsäkring. Det system som arbetats fram under socialdemokratins regeringstid och som fått medhåll av de fackliga organisationerna har gjort att fler människor försvunnit från arbetsmarknaden.

Den politiken har varit bra för dem som redan varit med på planen och spelat. Vår politik är bra även för dem som står utanför och vill in.

Arbetslinjen håller på att återupprättas. Fler människor kommer att gå från bidrag till arbete genom införandet av nystartsjobben.

Tröskeln till arbetsmarknaden sänks och jobbavdraget gör det mer lönsamt att arbeta. Flera tunga remissinstanser drar slutsatsen att regeringens politik bidrar till lägre arbetslöshet.

Genom jobbavdraget kommer de som har små inkomster att få en betydande skattesänkning jämfört med höginkomsttagare. En städerska kommer att få runt 450 kronor mer efter skatt. Cirka 75 procent av de 40 miljarder som jobbavdraget kostar går till dem med de låga inkomsterna.

Alla vill ha ett arbete. Utanförskapet måste brytas. Från nyår kommer därför politiken att vara inriktat på jobb och på effektiva insatser för dem som står allra längst från arbetsmarknaden. Det är en politik som skapar ett samhälle där alla behövs och blir delaktiga i vårt gemensamma samhällsbyggande.

Jörgen Johansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons