Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsmarknadspolitiken ett mis(s)lyckande

Annons

Arbetslösheten ökar och ökar. I Västerås är läget extra allvarligt. Vi har den högsta arbetslösheten i länet. Den verkliga arbetslösheten är också högre än vad siffrorna visar om man räknar med alla personer som är i arbetsmarknadsåtgärder, förtidspensionerade och sjukskrivna. Den socialdemokratiska regeringen och vänsterpartiet visar tydligt att de inte klarar av att få bukt med den höga arbetslösheten. De åtgärder som presenterats som lösningar är passiv arbetsmarknadspolitik och konstruerade arbeten i kommunerna.

Begrepp som samhällsarbete, aktivitetsgaranti, anställningsstöd, ersättning, jobbsöks- och ungdomspraktik är några exempel på socialdemokratiska åtgärder som skall leda till nytt arbete. Ett annat nygammalt förslaget handlar om att flytta myndigheter från Stockholm till orter där det är hög arbetslöshet. Konsumentverket skall flytta till Karlstad och Riksantikvarieämbetet till Gotland och ett antal verk skall flytta till Norrland. Detta ger inga nya arbeten utan bara höjer de statliga utgifterna. Risken är istället att myndigheter tappar kompetens på grund av att så få anställda vill flytta med.

Att med ena handen säga att man vill gynna företagen och minska byråkratin samtidigt som man med andra handen beslutar om regler som minskar företagens benägenhet att nyanställa. Ändringar som gäller arbetstid, sjukförsäkring och rätten till heltidsanställningar är tydligen strategin.

Nya jobb måste till i den privata sektorn, företag måste blomstra och utvecklas. Då skapas nya jobb och en tillväxt som vi alla så väl behöver. Detta kan inte ske på annat sätt än genom en ny politik med en annan syn på företagande. En politik som leder till minskad byråkrati för företagande och som gynnar att företag växer och nyanställer.

Nästa år är det val och då finns det en möjlighet till förändring. Att byta ut en politik som tror att man genom att "ratta runt" i befintliga system ordnar fler jobb. Att byta ut en politik som sätter människor i beroendeställning, som permanentar utanförskap och som gör att vi har Europas högsta skatte-tryck.

I stället kan vi få en politik som ger förutsättningar, stimulerar tillväxt genom att undanröja hinder för nyanställningar och företagsutveckling. Det är enbart genom ökad tillväxt och fler samt växande företag som gör att vi kan minska arbetslösheten.

Elisabeth Unell

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons