Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arkitekt: Ta bort ränteavdragen

Annons

Regeringens Bildts bostadskupp förstörde byggmarknaden

Ränteavdrag förstör byggandet?Foto: TT

Dags att stärka hyresgästernas ställning och bygg bostäder till rimliga hyror skriver Polanska, Pelling och Rönnkvist i VLT den 24 april, och gör hänvisningar till starten av hyresgäströrelsen på 1923-talet. Som utgångspunkt för dagens bostadsdebatt vore det mer intressant att utgå från regeringen Bildts bostadsfinansieringskupp 1992.

Riksdagspolitikerna valde då medvetet att ta bort konkurrensen från hyreshusbyggande genom att avveckla subventioner via statliga lån för hyresbostäder, samtidigt som de bibehöll 30 procent subventioner på räntor för bostadslån till hushåll i bostadsrätt och villor. Ett system som innebär att bankerna och byggbolagen kan öka hushållens lån respektive nybyggnadspriserna med 43 procent över hushållens egen betalningsförmåga.

Ett system som innebär att bankerna och byggbolagen kan öka hushållens lån respektive nybyggnadspriserna med 43 procent över hushållens egen betalningsförmåga.

Ett system som ökat inflationen på nyproducerade bostäder 4-5 gånger mer än annan inflation och löneökning. Prisnivåer som också påverkar priserna på befintliga bostäder. Byggbolagen kan bygga hyresbostäder, men då får det bli till de priser som byggbolagen skulle kunna få ut vid byggandet av bostadsrätter.

Dagens bostadskris är inte en fråga om att hyresgästernas ställning skall stärkas. Problemet är ett helt sjukt system i svensk bostadspolitik, där mest subventioner via ränteavdrag går till de rikaste hushållen, varav de flesta inte alls skulle behöva några subventioner för sitt boende.

Polanskas, Pellings och Rönnkvists påstående att ”bostadssubventionerna har fasats ut” är därför helt fel. Istället är det just kvarvarande subventioner, via de så kallade ”ränteavdragen” i som styr dagens bostadsbyggande och bostadspriserna. Ett medvetet system för att öka klyftorna i svenska samhället, från riksdagspolitikernas sida?

Ett medvetet system för att öka klyftorna i svenska samhället, från riksdagspolitikernas sida?

Det hjälper inte att klaga över att ”dagens svenska modell” missgynnar hyresgästerna. Dagens bostadsfinansieringspolitik drabbar alla boenden på sikt och även yrkesgrupper som är verksamma inom bostadsbyggandet.

Det är inte bara hyresgäster som har blivit lurade av politikernas nya språkbruk när ”subvention” byts ut mot ”avdrag” och när professorer menar att 43 procents påslag på lån och byggkostnader orsakas av en ”drastisk nedskärning av räntebidragen”. Se tidigare artikel ”Räntesubventionerna är huvudproblemet” i VLT den 27 november 2017.

Björn Söderholm, Fastighetsägarna MittNord, undviker sedan huvudproblemet i VLT den 4 maj 2018 och påstår att ”Hyresgäströrelsens veto har lett till bostadsbrist”. Ytterligare ett skenargument för att även fastighetsägare till hyresbostäder vill öka sina vinster på kapitalkostnaderna med upp till 43 procent, på samma sätt som banker och byggbolag kan göra på grund av de rådande räntesubventionerna på bostadslån i eget ägt boende.

Per år blir dagens räntesubventioner på bostadslån omräknat till 1990-talets räntenivåer, Björn Söderholm, och skulle det inte bli mer jämlika byggnadskostnader för hyresrätter och bostadsrätter om dessa räntesubventioner fasas ut?

I en gemensam rapport från Hyresgästföreningen, Fastighetsägarföreningen och SABO bolagen 2010-12 fastslogs att det är just kvarvarande räntesubventioner på bostadslån som ökar klyftorna och ökar inflationen på bostadspriserna. Det är dessa kvarvarande räntesubventioner på bostadslån efter 1992 som måste diskuteras och ändras.

Rune Karlsson

arkitekt SAR/MSA

medlem i Hyresgästföreningen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons