Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Återgå till självkostnadsprincipen

Annons

Fjärrvärmeproduktionen i Mälarenergi är ingen lysande affär. Det bolaget tjänar pengar på är i stället elproduktionen, skrev bolagets vd, Kenneth Jönsson, för ett tag sedan i VLT. Detta i polemik mot Ragnar Hahn, som - mot bakgrund av att kommunal näringsverksamhet enligt lag ska bedrivas till självkostnad - frågat om det är rimligt att bolaget tjänar hundratals miljoner om året och om det inte är dags att sänka fjärrvärmetaxorna.

Men Jönsson står på sig. I ett inlägg den 6 april vidhåller han sina tidigare ståndpunkter och kompletterar med upplysningen att Ellagen (EL) numera kräver att kommunala verksamheter på området bedrivs "affärsmässigt", vad nu det betyder.

Men av någon anledning avstår Jönsson från att upplysa om att fjärrvärmen är en förutsättning för den lysande lönsamheten i elproduktionen. Utan den skulle bränslekostnaderna för elen vara cirka 150 miljoner högre per år och intäkterna i form av uteblivna elcertifikatpengar cirka 140 miljoner lägre.

Summan 290 miljoner motsvarar väl bolagets hela vinst i fjol. Den vinsten har alltså fjärrvärmeverksamheten och fjärrvärmeabonnenterna lagt grunden till.

Vidare undrar jag om Jönsson inte misstolkar ellagen. Visserligen åsidosätter den lagen (som är nyare) uttryckligen många paragrafer i kommunallagen (som är äldre), men den om självkostnad i kommunala näringsverksamheter är inte en av dem.

Slutsatsen blir att bolaget måste återgå till självkostnadsprincipen i de naturliga monopolen, till "affärsmässighet" i de konkurrensutsatta verksamheterna och till "ömsesidighetens" princip, det vill säga att eventuella över- eller underskott krediteras debiteras abonnenterna så att resultatet blir noll. Varje annan lösning vore ovärdig ett bolag och en kommunfullmäktigeförsamling som vill förtjäna allmänhetens respekt.

Bo C Pettersson

Därför måste nog Jönsson försöka jämka samman båda föreskrifterna så att de verksamheter han basar över varken berikar skattebetalarna på bolagets abonnenters bekostnad eller abonnenterna på skattebetalarnas. Och vidare förefaller Jönsson inte inse att, om bolagets fjärrvärmeverksamhet ändras från att tidigare ha varit ömsesidig och baserad på självkostnad till att nu vara vinstgivande, innebär det ett kontraktsbrott som skulle kunna kosta bolaget och kommunen mer än de senaste årens vinster smakar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons