Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att vara för EU är att vara för Sverige

Riksdagsledamoten Roger Haddad (FP) vill inte underskatta EU:s betydelse för den svenska välfärden.

Annons

Hälften av Sveriges ekonomi bygger på handel med andra länder. Den allra största delen av vår handel sker via EU:s inre marknad.

En marknad som år 2014 omfattar lite drygt en halv miljard människor. I Västmanland är över 32 500 jobb beroende av export till andra länder i EU.

Nästan två tredjedelar av Västmanlands export går till EU och Västmanlands export per capita, hela 174 000 kronor per person och år, är högst i Sverige. Att EU är oerhört viktigt för arbetsmarknaden i Västmanland går inte att miste på.

För att det ska skapas fler jobb på den svenska arbetsmarknaden och för att en hög sysselsättning ska kunna upprätthållas krävs det att går bra för svensk export. Som ett litet exportberoende land är den europeiska marknaden avgörande för vårt välstånd.

57 procent av Sveriges export går till EU. Det är en fjärdedel av Sveriges BNP.

Vill du ha fler förskoleplatser? Ökad lärartäthet? Mer resurser till vården? Ska det finnas resurser att satsa på den svenska välfärden, beror det på hur ekonomin utvecklas. Vill vi fördela resurser måste vi också se till hur de skapas.

Betydelsen av EU-samarbetet och den inre marknaden för den svenska välfärden går inte att underskatta. Det öppnar upp och vidgar arbetsmarknaden för dagens unga generation om man har tillgång till hela Europa som arbetsfält och är attraktiv för fler arbetsgivare.

Regeringens åtgärder med sänkta arbetsgivaravgifter för unga under 26 år, satsningar på lärlings-utbildningar och yrkeshögskolor i Västmanland, där arbetsgivarna involveras i processen, ökar svenska ungdomar möjligheter på arbetsmarknaden både i Sverige och resten av EU.

Handeln med andra EU-länder är avgörande för svensk ekonomi. Vi vill därför fördjupa och utveckla samarbetet inom EU.

Men tillväxten i Europa och Sverige lyfts även av friare handel med andra länder. Sverige har USA som viktigaste exportmarknad utanför EU.

Det frihandelsavtal som nu håller på att förhandlas mellan EU och USA skulle ge fler jobb och ökad tillväxt på båda sidor av Atlanten. Det är en historisk möjlighet och vi vill att Sverige ska vara pådrivande för att detta frihandelsavtal ska bli verklighet.

Det finns partier som anser att EU inte är något för Sverige. Partier som vill fördela resurser utan att bry sig om hur de skapas.

Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna vill att Sverige lämnar EU. Miljöpartiet har strukit kravet på utträde och kallar sig ”EU-kritiska”.

Samtidigt ska skatter och arbetsgivaravgifter höjas. Sverigedemokraterna vill stänga gränserna.

Hur ska vi skapa de resurser som välfärden behöver, om vi ställer oss utanför den viktiga inre marknaden? Det är handeln som har skapat vårt välstånd, inte protektionism.

EU-valet är minst lika viktigt som valen i höst. Att vara för EU är att vara för Sverige.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons