Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Även oppositionen förpliktar

Annons

I en debattartikel den 1 juli kritiserar oppositionspartierna i landstinget både landstingsledningen och hela sjukvården i Västmanland. Av artikeln får man uppfattningen att absolut ingenting fungerar. Så är det naturligtvis inte, även om mycket fortfarande behöver förbättras.

I den landstingsplan, som sågades av oppositionen i juni, finns planerade förbättringar både utåt mot befolkningen och inåt organisationen. Många åtgärder är sådana som oppositionen tidigare varit med på och tyckt varit bra, men som man nu tar helt avstånd ifrån - bättre insatser för folkhälsan, ny struktur för ledning och styrning, en fungerande kollektivtrafik, en reviderad generalplan för landstingets lokaler med mera.

Att ha makten är en förpliktelse för den som har den, skriver oppositionspartierna. Jag håller med om det. Men man verkar ha glömt att även opposition förpliktar. Jag har 13 års erfarenhet av oppositionspolitik i landstinget innan jag kom in i landstingsledningen, och vet vad det innebär. Var och en är invald på en politik som väljarna förväntar sig att man ska driva. Man kan inte bara rösta nej till alla förslag utan att presentera ett alternativ. Men det är så oppositionspartierna gör nu - kritiserar, men har inga egna förslag.

Oppositionspartierna har planer på att överta makten i landstinget efter nästa landstingsval. Det ska vi bli två om!

* Den medicinsktekniska utvecklingen ställer krav på ständig anpassning av sjukvården. Omstruktureringar då och då går därför inte att undvika - inte ens vid ett högerstyre.

* Befolkningen blir äldre och äldre och kräver mer vård - även under ett högerstyre.

* Värderar man sammanhållna vårdkedjor, samarbete och kontinuitet, kräver det planering - inte högerpolitik.

* Landstingets skatteintäkter sviktar vid arbetslöshet - även vid ett högerstyre.

* Kommunallagen kräver en ekonomi i balans - även vid ett högerstyre.

* Lagen om offentlig upphandling av privat driven vård kommer ingen undan - inte ens ett högerstyre.

* Personal och kompetens kommer att bli en bristvara framöver - även under ett högerstyre.

Landstingets majoritet - socialdemokrater och vänsterpartister - kommer att fortsätta sitt arbete med att modernisera den västmanländska sjukvården efter de förutsättningar som ekonomin medger. Vi har en ambition att styra vidare även nästa mandatperiod. Vi har en politik för landstingets fortsatta utveckling. Det har inte oppositionspartierna!

Monika Wilander

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons