Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avfallsimport är klimatsmart med bra teknik

Mälarenergi bygger just nu en anläggning som ska göra nytta av restprodukter. Det ska förstås genomföras på bästa tänkbara sätt, med bästa tänkbara teknik och med största möjliga hänsyn till arbetsmiljö, omgivande miljö i närheten och vara en positiv insats för den globala miljön.

Annons

Redan innan ankomst jobbar vi hårt för att säkerställa att logistik och hantering sker på ett säkert och smidigt sätt; hos avsändaren, i transporten, mottagning hos oss, beredning och hantering i vår anläggning och för de restprodukter som uppstår i processen.

Mälarenergis kraftvärmeverk har gjort fjärrvärme sedan 1963 och vi känner oss trygga med att vi kan kraftvärmeproduktion. Att införa avfall är nytt i bränslemixen, men genom samma standardiserade arbetssätt hanterar vi leverantörer, transport, miljöfrågor och logistik i området.

Vi tog i förra veckan mot en första provleverans av importerat avfall. Vi fick en del lukt i området som nu utreds och åtgärder vidtas. Vi jobbar hårt för att snabb och effektiv hantering.

Att frakta avfall med båt är det miljömässigt bästa transportsättet. Trots långa transporter minskar klimatpåverkan än mot-svarande transport med andra färdsätt.

Allt importerat avfall kommer i hårt inplastade balar. Mälarenergi har en lång tradition av att använda import som transportsätt för att komplettera det som finns på lokalt håll.

Tack vare att vi kan energiåtervinna ur har vi stora möjligheter hos oss där fjärrvärmen är väl uppbyggd och där vi har modern teknik. Dessa möjligheter finns inte överallt.

Nya Kraftvärmeverket med Block 6 har hårda miljökrav som säger låga utsläpp till luft, mark och vatten. och det är med miljön i åtanke som vi gör detta.

Vi fasar ut användningen av fossila bränslen och minskar våra koldioxidutsläpp. Faktiskt så mycket som 300 000 ton per år. Det är vi väldigt stolta över. Den globala miljön har inga landsgränser och genom detta stora kliv tar vi vårt ansvar i miljöarbetet och bidrar stort i Västerås stads miljö- och klimatplan.

Kraftvärmeverket med Block 6 får stor uppmärksamhet nationellt och internationellt genom kombinationen av bästa tänkbara teknik och de miljöstarka val som är gjorda i processen. Välkomna på ett studiebesök till oss så kan vi visa er runt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons