Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avlastning i hemmet behövs

Annons

Det är inte alltid lätt att få vardagen att gå ihop. Det är svårt att få tiden att räcka till för barn, föreningsliv, arbete, hushållsgöromål och vänner. Politiker i alla tider har på olika sätt försökt finna vägar att underlätta och berika människors vardag, även för dem som inte har råd att betala marknadspriser för alla tjänster.

Nu pågår en diskussion om vi från samhällets sida ska hjälpa dem som behöver avlastning i hemmet, till exempel med städning, snöskottning och rensning i blomrabatter. Den 14 februari skriver Margareta Israelsson, socialdemokratisk riksdagsledamot, om dessa hushållsnära tjänster. Det gläder mig att vi är överens om att man inte ska skuldbelägga alla dem som har behov av dessa tjänster. Däremot är Margareta Israelsson emot det skatteavdrag för hushållsnära tjänster som jag länge verkat för. Och som regeringen nu planerar att införa i sommar.

Det är märkligt att ingen protesterade när det infördes skattelättnader för tjänster som traditionellt manliga yrken som snickare och rörmokare utförde i hemmen runt om i Sverige (ROT-avdrag). Men avdrag för tjänster i hemmet som ofta utförs av kvinnor, det är förkastligt enligt många socialdemokrater.

Under 2003 rapporterade SCB att kvinnor fortfarande ägnar dubbelt så mycket tid som män till hushållsarbete. Den höga andelen tid som spenderas på obetalt arbete i hemmet leder till en extra stress för kvinnor, och även att många dessutom väljer att yrkesarbeta i mindre utsträckning. Vilket i sin tur leder till lägre löner.

Många kvinnor som idag prioriterar ner sitt yrkesarbete för att göra mer arbete i hemmet, kommer att få bättre möjlighet att förvärvsarbeta i samma utsträckning som männen. Skatteavdraget för hushållsnära tjänster kommer medföra att många, både kvinnor och män, får mer makt över sitt eget liv och framför allt sin egen tid. Vare sig man vill använda tiden till att umgås med barnen eller till att arbeta mer.Vardagen kommer att underlättas för många barnfamiljer och även för äldre, som idag inte har råd att köpa dessa tjänster.

Möjligheten att göra skattavdrag för hushållsnära tjänster kommer sannolikt även att omvandla många arbeten som idag görs svart, till vita arbeten med avtalsenliga löner, arbetstrygghet och försäkringsskydd.

I den bästa av världar hade vi ett skattesystem med så låg inkomstskatt att alla hade stora möjligheter att köpa de tjänster man själv vill. Då skulle denna typ av riktade skattelättnader inte behövas. Men där är vi inte idag - så därför behövs ett skatteavdrag för hushållsnära tjänster.

Agneta Berliner (fp)

Riksdagsledamot för Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons